Jämför pris och offerter på luft-vattenvärmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Lyssna
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 08 juni 2021

Total kostnad för luft-vattenvärmepump - från Malmö till Stockholm

Kostnaden för en luft-vattenvärmepump återbetalas av energibesparingen

Luft-vattenvärmepumpar tar in luft genom en utedel och överför sedan värmen till ett vattenburet distributionssystem. Priset för en luft-vattenvärmepump är högre än kostnaden för en luft-luftvärmepump, men effekten är också större. Med en luft-vattenvärmepump kan du spara 50-70 procent av den energi som du köper.

Besparingen blir så pass hög eftersom en luft-vattenvärmepump tar in en enhet energi och ger tre enheter ut i systemet. Omvandlingen sker i värmepumpens förångare och kompressor där temperaturen höjs och ökar mängden energi som finns i utomhusluften. På vintern krävs det en större energimängd för att värma upp utomhusluften innan den går vidare in i husets uppvärmningssystem. Däremot klarar luft-vattenvärmepumpen att generera värme till huset även när temperaturen är -20°C.

För hushåll i Malmö, Göteborg, Växjö och hela södra Sverige fungerar därför en luft-vattenvärmepump året om, eftersom temperaturen sällan understiger -20°C. De dagar när det är som kallast krävs det någon typ av spetsenergi, vilken till exempel kan komma från en elpatron, pelletskamin eller vedpanna. Kostnaden för spetselen är givetvis viktig att räkna in när du ska beräkna kostnaden för en luft-vattenvärmepump.

För att kunna jämföra priser på luft-vattenvärmepump kan du fylla i formuläret högst upp till höger.

Pris _luftvatten _kostnad

Kostnad för inköp av luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump kostar vanligen mellan 60 000 och 100 000 kronor, beroende på effektstorlek och varumärke. Hushåll med stort värmebehov och hög varmvattenförbrukning kräver en större luft-vattenvärmepump än ett hushåll med mindre energiförbrukning. Dessa faktorer har en stor inverkan på kostnaden för en luft-vattenvärmepump.

Det finns luft-vattenvärmepumpar som har inbyggd varmvattenberedare, vilket gör att de kan värma upp tappvatten för kranar och dusch. Kostnaden för en luft-vattenvärmepump med varmvattenberedare är i genomsnitt 25 000 kronor högre jämfört med en luft-vattenvärmepump utan varmvattenberedare. Fördelen med en separat varmvattenberedare är att värmepumpen tar mindre plats och därför kan placeras i mindre utrymmen där det är lågt i tak.

För ett hushåll som förbrukar omkring 20 000 kWh per år räcker det vanligen med en effektstorlek på 7-8 kW. Större hushåll med en energiförbrukning på upp till 30 000 kWh kräver normalt en luft-vattenvärmepump på 9 kW eller mer, vilket också speglar inköpskostnaden.

Kostnad för installation av luft-vattenvärmepump

Då en luft-vattenvärmepump överför värmen till ett vattenburet system krävs det rördragning mellan luftvärmepumpen och distributionssystemet. Om du tidigare haft en annan förbrännings- eller elpanna på den plats där värmepumpen ska stå går det att använda detta rörsystem. Har ditt hus idag inte radiatorer eller golvvärme måste du räkna på kostnaden för installation av detta.

Installationen kan omfatta demontering av den gamla värmekällan samt installation och rördragning för den nya luft-vattenvärmepumpen. Det krävs också att man borrar ett hål i ytterväggen på huset för att koppla samman utedelen med innedelen, där vätskerör och elledningar dras igenom. Eventuellt kan man även behöva justera trycket i distributionssystemet för att få en så optimal uppvärmning som möjligt.

Installationskostnaden för en luft-vattenvärmepump motsvarar ungefär 30 procent av den totala investeringskostnaden. Arbetskostnaden är berättigad till rotavdrag, vilket innebär att du endast betalar 50 procent av arbetskostnaden till din värmepumpsinstalllatör. Vilka krav som gäller för att få rotavdrag kan du läsa mer om på Skatteverkets hemsida.

Kostnad för luft vattenvärmepump med radiatorer

Vad blir den totala kostnaden för en luft-vattenvärmepump?

När du köper en luft-vattenvärmepump ska du räkna med en kostnad på minst 100 000 kronor. En luft-vattenvärmepump är alltså inte att blanda ihop med en luft-luftvärmepump som ligger i prisklassen 20 000 till 40 000 kronor. Arbetskostnaden utgör ungefär 30 procent av den totala kostnaden för installationen, vilken är godkänt som rotarbete.

Vad kostar det och hur mycket kan jag spara?
Priserna nedan illustreras ett exempel och kan variera beroende på effektstorlek, märke och lokala prisskillnader.

Energiförbrukning per år 18 000 kWh
Driftkostnad för direktverkande el 21 600 kr/år
Besparing per år 10 800 kWh (60%)
Besparing i kronor 12 960 kr/år

Luft-vattenvärmepump 8 kW 80 000 kr
Arbetskostnad 35 000 kr
Övriga kostnader, restid etc 1500 kr
Totalkostnad 116 500 kr
Totalkostnad efter rotavdrag 99 000 kr

Återbetalningstid 7,6 år
Livslängd på luft-vattenvärmepump 15-20 år

Om din luft-vattenvärmepump håller i 15 år kan du spara över 110 000 kronor i uppvärmningskostnader, förutsatt att elpriserna inte stiger. Med tanke på elprisernas utveckling och en beräknad höjning av dessa kan du räkna med en ännu större besparing.

För att komma i kontakt med värmepumpsleverantörer kan du fylla i GreenMatch kontaktformulär. När du tagit in några offerter kan du jämföra pris och kvalitet mellan olika leverantörer för att välja den lösning som passar dig bäst. Om du är osäker på vilken effektstorlek på luft-vattenvärmepumpen som krävs för ditt boende, kan du rådgöra med din installatör. Är du berättigad till rotavdrag hjälper vanligen installatören dig med att skicka in rätt dokument till Skatteverket.

Pris _luftvatten

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut