Jämför pris och offerter på solceller
Begär dina gratis offerter
Beställ offerter
1/2
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
  • GreenMatch
  • Blogg
  • Den första privata solcellsparken byggs utanför Norrköping
Senast uppdaterad: 7 maj 2021

Den första privata solcellsparken byggs utanför Norrköping

Drömmen om lokalproducerad el blir verklighet

Den privatägda solcellsparken utanför Norrköping kan vara ett viktig steg i utvecklingen av ett ökat användande av solceller i Sverige. Det behöver inte längre vara stora företag och statliga instanser som bestämmer varifrån svenskar ska köpa sin el. Entreprenören Mikael Saksi är nyckelpersonen som visar att detta är möjligt.

En solcellspark i utkanten av Norrköping, med ett rött tåg som åker förbi i bakgrunden

Drömmen om lokalproducerad el från solceller blir verklighet

Det var i fredags som första spadtaget togs för Mikael Saksis solcellspark på Vikbolandet utanför Norrköping. Solcellsparken är belägen på en kulle i söderläge, där 1500 solceller ska monteras och installeras. Mikael har haft en vision om att producera miljövänlig el sedan 20 år tillbaka, men det var först när han köpte gården på Vikbolandet som han såg en möjlighet att uppfylla sin dröm.

– Från början hade jag planer på att bygga ett vindkraftverk, men anslutningsavgifterna blev för höga samtidigt som jag stötte på motstånd bland grannar, säger Mikael Saksi.*

Det var först i år när han kom i kontakt med solexperten Arne Andersson som planen om en solcellspark kunde förverkligas. Anledningen att Mikael ville uppföra anläggningen är både för att han tycker att el ska vara lokalproducerad, men också för att han vill vara en del av en hållbar klimatutveckling.

Solcellsstöd förverkligar drömmen om en solcellspark

Kostnaden för solcellsparken uppgår till omkring 5 miljoner kronor, varav Staten bidrar med 1,2 miljoner kronor. Eftersom solcellsstödet är en stor del av solcellsparkens finansiering, var även miljöminister Lena Ek inbjuden till invigningen av vad som kommer bli Sveriges första privata solcellspark.

Bidraget motsvarar 35 procent av kostnaden för parken. När Sveriges Television** frågade miljöministern varför svenska skattebetalare ska betala en så stor andel av en privat anläggning, svarade hon: 

– Därför att det är väldigt bra för samhället och för miljön. Det är motiverat med bidrag för att knuffa in den här typen av teknik på marknaden.

Solcellsparken kan försörja motsvarande 27 villor

Med en yta på ett hektar och en förväntad produktion på 400 000 kWh per år, kommer elproduktionen från solcellsparken motsvara elförbrukningen för 27 villor. Idag står solel endast för 0,03 procent av Sveriges elproduktion, men förhoppningen från flera parter är att intresset ska öka inom de närmaste åren.

Vad är den största fördelen med solcellsparken på Vikbolandet?
– Den viktigaste anledningen är att man sparar koldioxid, 160 ton per år och det faktum att man producerar el lokalt, säger Mikael Saksi.

Förhoppningen är att delar av anläggningen kommer vara i drift redan i februari 2015.

* Citat från pressmeddelande på MyNewsDesk
** Reportage från SVT

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?