Solcellspaket - priser och kostnader

Jämför pris och kvalitet på solcellspaket- Beställ flera offerter kostnadsfritt!

Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Solceller - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 06. mars 2020

Ett solcellspakets pris kan vara mycket lönsamt

Priset på ett solcellspaket varierar stort beroende på bland annat storlek och effekt. Om du vill ha ett solcellspaket till en större gård kan det kosta 250 000 kronor. Vill du däremot köpa ett solcellspaket till din husbil börjar priserna på cirka 2000 kronor. Alltså är det väldigt svårt att ge ett generellt svar på hur mycket det kostar. 

På denna sida går vi bland annat igenom:

Vid köp av ett solcellspaket får du solceller levererade i en helhetslösning, tillsammans med växelriktare och montagesystem. Utöver detta får du bland annat med likströmsbrytare samt likströmskabel.

Du får en helhetslösning med allt du behöver för att kunna sätta upp solceller till din villa, sommarstuga eller annan plats du behöver det på.

Du har rätt till antingen solcellsbidrag eller rotavdrag

Var uppmärksam på att du kan ansöka om solcellsbidrag, vilket uppgår till 30% av den totala installationskostnaden. Detta gör att kostnaderna blir betydligt mycket mindre.

Om du inte vill ansöka om solcellsbidraget är du istället berättigad till rotavdrag. Denna skattereduktion ligger på 30% av arbetskostnaden, som är 30% av den totala kostnaden.

Jämför solcellspaket - beställ offerter

Marknaden för solcellspaket är stor - och det kan vara väldigt svårt att veta vad som är ett rimligt pris för installation av solceller, eller vad som passar ditt hus bäst.

Med hjälp från GreenMatch kan du jämföra solcellspaket och välja det du tycker passar dig bäst.

Allt du behöver göra är att beställa offerter via formuläret du finner högst upp på denna sida.

När du använder vår tjänst får du upp till 4 offerter på solcellspaket från lokala leverantörer - så att du kan jämföra pris och kvalitet. Det är helt kostnadsfritt och oförpliktande.

Vad vill du veta om solcellspaket?

Vad kostar ett solcellspaket?
Solcellsbidrag och rotavdrag
Prisutveckling solceller
Återbetalningstid för solcellspaket
Hur fungerar solenergi?
Köp billiga solcellspaket - beställ offerter

Pris för att köpa solcellspaket

Vad kostar ett solcellspaket?

Priset på ett solcellspaket ligger på ungefär 15 000 kronor till 20 000 kronor per installerad kW. Detta pris är exklusive eventuella bidrag eller avdrag.

Självklart beror priset mycket på återförsäljare, varumärke, var i landet du bor, takets struktur med mera.

Enligt den senaste National Survey Report of PV Power Applications in Sweden från 2018 är priset på en  genomsnittlig solcellsanläggning för villa på 5 kW, 14,67 kr/w exklusive moms. Nedan ser du en graf som visar prisutvecklingen under de senaste åren. 

Vad ingår i ett solcellspaket?

Eftersom du är ute efter ett solcellspaket kan det vara bra att känna till vad det är som medföljer i ett sådant paket. Nedan listar vi ett antal saker som vanligtvis följer med när du beställer ett solcellspaket via våra leverantörer:

 • Solpaneler
 • Växelriktare
 • Effektoptimerare
 • Montagematierial
 • Säkerhetsbrytare
 • Kablage

I vissa fall är det även möjligt att få med WiFi-kommunikation.

Garantier, kalkyler och rapportering samt montering och installation brukar också ingå i priset för ett solcellspaket.

Solcellspaket till sommarstugan

Om du är ute efter ett solcellspaket till stugan kan du med fördel införskaffa en så kallad fristående solcellsanläggning. Detta betyder att du producerar helt egen el, utan att koppla upp dig till något elnät.

Ett solcellspaket till fritidshuset kräver åtminstone en effekt på 2 kW normalt sett. Detta kan kosta mellan 30 000 kronor och 70 000 kronor. Med solcellsbidraget kan du få bidrag för 30% av totalkostnaden.

Solcellspaket till husbil, husvagn eller båt

Om du funderar på att införskaffa solcellspaket till din husbil, husvagn eller båt rekommenderar vi att köpa 12v solcellspaket.

Priset varierar beroende på hur hög effekt du vill använda dig av, men vanligtvis kostar de mellan 2 000 kronor och 10 000 kronor. Då ligger effekten mellan 80 W och 300 W.

Med ett solcellspaket till husbilen slipper du en nätansluten elförsörjning, och du kan försörja dig på din egen el i mångt och mycket, beroende på hur hög effekt du vill ha.

I ett solcellspaket till husbilen, husvagnen eller båten brukar det ingå följande:

 • Solcellspanel
 • Laddningsregulator
 • Diverse kopplingsanordningar

Solceller på taket av en husbil

Solcellsbidrag och rotavdrag

När du installerar ett solcellspaket har du rätt att ansöka om antingen ett statligt bidrag eller en skattereduktion. Skillnaden på stöd till solceller, eller solcellsbidrag som det också heter, och rotavdrag är att:

 • Solcellsstödet är ett bidrag du måste ansöka om innan du börjar installera ditt solcellspaket. Detta stöd står du i kö för att få.
 • Rotavdraget är en skattereduktion du får direkt på fakturan.

Sollcellsbidrag - mer solceller för pengarna

Det är mycket tack vare solcellsbidraget som solceller har fått sig ett rejält uppsving under 2018. Från och med den 1 januari 2018 höjdes nämligen solcellsbidraget från 20% till 30%. Regeringen ökade även budgeten för 2018-2020.

I vårbudgeten 2019 visade det sig att solcelsstödet minskar från 30 % till 20 %, dock blev budgeten betydligt större i jämförelse med vinterbudgeten 2018. Budgeten från maj 2019 och framåt ligger på 736 miljoner kronor. 

Du får alltså 20% på den totala kostnaden med solcellspaketet och installationen, vilket betyder att du kan spara mer pengar på att ansöka om solcellsbidrag än att använda rotavdraget.

Det viktiga du bör tänka på är att du inte kan nyttja både solcellsbidraget och rot-avdraget, utan du får använda ett av alternativen.

Rotavdrag - dras direkt på fakturan

Fördelen med rotavdrag är att du får ett avdrag på fakturan direkt, så att du slipper ligga ute med några pengar.

Nackdelen med rotavdraget, i jämförelse med solcellsstödet, är att du sparar betydligt mindre pengar, och det kan bara sökas av privatpersoner.

Rotavdraget ligger på 30% av installationskostnaden, vilken beräknas som ett schablonbelopp på 30% av det totala beloppet.

Det är Skatteverket som behandlar rotavdragen och det är Energimyndigheten som behandlar solcellsbidraget.

Solcellspaket med bidrag/avdrag
Kostnader Priser med solcellsbidrag Priser med rotavdrag
Totalkostnad 100 000 kronor 100 000 kronor
Arbetskostnad (30%) 30 000 kronor
Bidrag/Avdrag 20 000 kronor 9 000 kronor
Kostnad efter bidrag/avdrag 80 000 kronor 91 000 kronor

Prisutveckling solceller

I nuläget (2018) är det mycket lönsamt att köpa solceller, solfångare eller solcellspaket. Under året som gått har det hänt en hel del på marknaden för solenergi, bland annat:

 • Från 1 januari 2018 ökade solcellsbidraget från 20% till 30% - samt att budgeten ökade från 390 miljoner till 915 miljoner under 2018-2020.
 • Den 1 augusti 2018 slopades bygglovet för solpaneler som installeras i hustakets riktning. Detta kan du läsa mer om här: Bygglov för solceller slopas i hela landet.
 • Priset på solcellspaket har sjunkit under de senaste åren. Du finner mer information om detta nedan.
 • Efter den ovanligt varma och torra sommaren 2018 har elpriserna skjutit i höjden, vilket gör det lönsamt att producera egen el från solceller.
Beställ offerter på solcellspaket nu Det tar mindre än 1 minut!

Priserna på solcellspaket har sjunkit med över 70%

Sedan 2010 har priset per installerad watt drastiskt sjunkit. Denna trend beror på ett antal faktorer.

Den största anledningen är för att den svenska solcellsmarknaden följer trender på den internationella marknaden. På så vis har de svenska priserna sjunkit, då priserna runt om i världen också sjunkit.

Den svenska solcellsmarknaden har blivit betydligt större. På grund av detta kan en mer effektiv installationsprocess erbjudas. Det krävs mindre arbete för installationerna idag, vilket gör att priserna faller.

Med en större solcellsmarknad ökar även konkurrensen, vilket gör att priserna kan pressas rejält. År 2010 fanns det 37 företag som sålde eller utförde installation av solcellspaket. I mitten av 2017 var denna siffra istället 229 företag.

I tabellen nedan kan du se hur priset per watt har sjunkit från 2010 fram till 2016. Statistiken är tagen från International Energy Agency Photovoltaic Power Systems Programme, och är utförd av Johan Lindahl. Grafen visar priset på solceller, per watt.

Tabellen visar tydligt att ju större solcellspaket du köper, desto billigare blir det per watt och kilowatt. För att också förstå hur mycket vi svenskar har ökat vår elproduktion från solceller kan du kolla på tabellen nedan, som visar Sveriges solcellseffekt från 2012 till 2016, samt hur mycket den ökat varje år.

Stapeldiagram på installerad solcellseffekt i Sverige

Lönsamhetskalkyl på ett solcellspaket

Eftersom ett solcellspaket oftast är en stor investering undrar många hur lång tid det tar innan anläggningen har återbetalat sig.

Det finns många faktorer som påverkar återbetalningstiden, och några av dem är:

 • Lutningen på solcellerna
 • Solcellsanläggningens riktning
 • Solinstrålningen på platsen
 • Hur mycket skugga de får under dagen
 • Verkningsgraden på solcellerna
 • Hur mycket snö som kan falla på dem under ett år
 • Smuts som fastnar på solpanelerna

För att illustrera en ungefärlig återbetalningstid har vi valt att kolla på en villa i mellersta Sverige, där solinstrålningen ligger på cirka 950 kWh/m2 per år.

Detta är också ett ungefärligt medelvärde på solinstrålningen i Sverige. I vissa delar, speciellt i norr, ligger solinstrålningen på 800 - 900. I söder, längs med kusterna kan den ligga på 1000, och på vissa ställen 1050 kWh/m2 per år.

Om du har en villa i mellersta Sverige med ett solcellspaket på 5kW och dina solceller pekar i söderläge kan du få ut närmare 5000 kWh/år.

Årlig elförbrukning  10 000 kWh
Kostnad med solcellsbidrag 80 000 kronor
Årlig förväntad elproduktion med solceller i mellersta Sverige 4 800 kWh
Elpris 1.10 kronor/kWh
Årligt elpris utan solcellspaket 10 000 x 1.10 = 11 000 kronor
Årligt elpris med solcellspaket (10 000 - 4 800) x 1.10 = 5 720 kronor
Årligt sparande i elkostnader med solcellspaket 11 000 - 5 720 = 5 280 kronor

Med denna uträkning kommer du alltså att spara 5 280 kronor per år i elkostnader. Om anläggningen kostar 80 000 kronor med solcellsbidraget har den betalat av sig efter cirka 14 år. 

Enligt Swedensol är skillnaderna väldigt små när det gäller om solcellerna vetter mot söder eller någon annan riktning. På ett år skiljer det så lite som 878 kWh om solcellerna står i österläge istället för det optimala söderläget. Detta betyder att lönsamheten kommer att vara hög oavsett i vilken riktning dina solpaneler vetter.

Hur fungerar solenergi?

När det kommer till hur vi människor tar vara på energi från solen finns det många olika benämningar som kan tyckas vara samma sak. Däremot finns det skillnad på de olika begreppen. Nedan ska vi reda ut begreppen och skillnaden på till exempel solfångare och solceller.

Solenergi, solpaneler, solceller - vad är vad?

 • Solenergi är energin från solen som vi sedan tar tillvara på för att antingen producera el eller värme.
 • Solceller omvandlar solenergin till elektricitet - så att du kan bli en mikroproducent av el.
 • Solfångare omvandlar solenergin till värme istället - med en solfångare kan du få både värme och varmvatten till ditt hushåll. Den maximal verkningsgraden på en solfångare burkar ligga på cirka 80%-85%.
 • Solpaneler är solceller som är sammansatta. Oftast när det pratas om solceller så används ordet solpaneler, då solceller i de flesta fall är sammansatta som solpaneler.

Monokristallina och polykristallina solceller

Om du bestämt dig för att köpa ett solcellspaket, eller bara är nyfiken på hur det fungerar, och vilka varianter som finns, bör du känna till att det finns mono- och polykristallina solceller.

 • Polykristallina solceller är billigare att köpa, men kräver en större yta då verkningsgraden inte är lika hög.
 • Monokristallina solceller har en högre verkningsgrad, och därför behövs det inte lika stor yta för att få ut el ur solenergin.

De effektivaste solcellerna du kan hitta brukar ha en maximal verkningsgrad på cirka 20%. Det betyder alltså att ett de omvandlar cirka 20% av energin till elektricitet om det är som mest effektivt. De monokristallina solcellerna har i regel en något högre verkningsgrad än de polykristallina.

Varför de heter kristallina solceller beror på kiselatomerna som solcellerna är uppbyggda av. De är nämligen uppbyggda som kristaller. Polykristallina har en blåskimrande färg medan monokristallina är mer svarta.

Det finns både fördelar och nackdelar med de bägge alternativen.

 • Monokristallina solceller är oftast mer stilrena och designmässigt snyggare, men detta är givetvis en smaksak.
 • Polykristallina solceller är billigare och intjäning per investerad krona är oftast högre.
 • Monokristallina solceller är dyrare, men de har en högre verkningsgrad och kräver mindre yta.
 • Polykristallina solceller är billigare och fungerar i mångt och mycket bättre vid mulet väder på grund av deras uppbyggnadsstruktur.

Monokristallina solceller i solcellspaket

Tunnfilmssolceller och perovskitsolceller

Utöver monokristallina och polykristallina solceller finns det även tunnfilmssolceller och perovskitsolceller.

Det brukar sägas att det finns tre generationer solceller, där de kristallina är den första generationen. Den andra generationen består av tunnfilmssolceller.

Dessa solceller är dyrare att införskaffa, men de har en verkningsgrad på närmare 30%, och används främst i rymden. Tunnfilmssolceller fungerar bättre än kristallina solceller vid molnigt väder och namnet kommer från att det är en tunn film som absorberar ljuset.

Den tredje generationen av solceller är bara på experimentstadiet än så länge, och kallas för Perovskitsolceller.

Dessa solceller är mycket enkla och billiga att tillverka, så förhoppningsvis kan de komma att tillverkas i stor skala, med en hög verkningsgrad. På så vis kan vi köpa billiga solcellspaket och göra vår framtid betydligt grönare.

Off grid och on grid solcellspaket

Off grid och on grid solcellspaket förklarar helt enkelt om du har ett fristående system eller en elnätanslutning till dina solceller.

Om det inte finns något elnät tillgängligt där du vill installera ditt solcellspaket kan du använda batteri istället. Då behöver du en så kallad fristående solcellsanläggning, eller solcellspaket off grid som det också heter. Eftersom det är ett fristående system använder du batteri istället för att nätansluta.

Ett fristående system är oftast prisvärt till fritidshuset eller någon annanstans där du inte behöver el på vintern. Då kan du med fördel producera din egen el och slippa koppla upp dig till några elbolag.

Med en nätansluten solcellsanläggning behöver du främst solceller och växelriktare, så att solcellens likström kan förvandlas till växelström, samtidigt måste solcellspaketet anpassas till den rätta nätspänningen.

En fristående solcellsanläggning är oftast en billigare lösning än nätanslutna solcellspaket och används främst i sommarstugor eller på annan plats där du använder mindre elektricitet. Genom eyy fristående solcellssystem kan du få egen el.

Sälj din överskottsel - bli en mikroproducent

Om det skulle vara så att du förbrukar mer el än du använder finns det pengar att tjäna. Om du säljer din överskottsel till ett elnätsbolag blir du alltså en mikroproducent som framställer förnybar el.

 • För att kunna bli en mikroproducent måste du vara ansluten till ett elnät.
 • Du får maximalt ta ut 30 000 kWh/år - det vill säga mer än 18 000 kronor per år.
 • Du får högst ha en huvudsäkring på 100 ampere.

Om du framställer förnybar el kan du få en skattereduktion på 60 öre/kWh på elen du säljer tillbaka till elbolaget. För att få denna skattereduktion ska du begära en sådan i din skattedeklaration. 

Den el du producerar och konsumerar själv behöver du inte betala någon skatt på.

Köp billiga solcellspaket - beställ offerter

Vi kan alltså se att solcellspaket är en investering som lönar sig i framtiden. Eftersom allt fler använder solceller och eftersom priserna sjunker finns det en ljus framtid - bokstavligt talat.

Klimatet blir varmare, elpriserna stiger och vårt samhälle måste börja använda mer hållbar och förnybar energi. Därför anser vi att solceller är den rätta riktningen för oss svenskar att gå.

Om du är känner för att införskaffa ett solcellspaket ska du först beställa offerter via GreenMatch. Det gör du genom att fylla i vårt formulär som du hittar genom att trycka på knappen nedan. Formuläret finner du annars högst upp på denna sida.

Du får upp till 4 offerter från lokala leverantörer om du fyller i formuläret. Det är helt kostnadsfritt och medför inga förpliktelser. Vi vill att det ska vara så enkelt och billigt som möjligt att börja använda förnybar energi.

Beställ offerter på solcellspaket nu Det tar mindre än 1 minut!
Skriven av Mattias Hallén Skribent Mattias har jobbat som skribent för GreenMatch i 2 år. Under dessa år har fokus legat på allt som rör solenergi, värmeteknik, miljö och hållbarhet. Tack vare Mattias har GreenMatch bland annat blivit omnämnd av Klimatsmart.se och den ideella organisationen White Monday.
Kontakta mig: