Jämför pris och offerter på solceller
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 18 mars 2021

Solceller: Så ansöker du om bidrag

Beställ offert på solceller hos GreenMatch

Funderar du på att investera i solceller?
Solceller ger privatpersoner, företag och kommuner möjligheten att själva producera el. Sedan 2009 finns bidrag att söka från staten för att lätta på investeringskostnaden.

Obs! Solcellsstödet ersätts av grönt avdrag från 2021

Artikeln är baserad på utdaterad information. Solcellsstödet avslutades den 7 juli 2020. Från och med 01.01.2021 kan du istället använda det nya gröna skatteavdraget på 15% för solcellsinvesteringar. Läs mer om uppdateringen och vilka stödmöjligheter som finns här: Bidrag och stöd för solceller.

Under 2018 betalade staten ut 601 miljoner kronor i solcellsstöd

I vårbudgeten 2019 bestämdes det att solcellsstödet ska ligga på 20%, detta började gälla från och med den 8 maj. Den årliga budgeten för installation av solceller ligger på 736 miljoner kronor.

 • Som privatperson kan solcellsstödet innebära ett avdrag på 20 procent.
 • Företag har samma möjligheter som privatpersoner numera, det vill säga 20 procent

På GreenMatch kan du enkelt beställa upp till 4 offerter helt kostnadsfritt. Det finns flertalet fördelar med att beställa offerter på solceller hos GreenMatch:

 • Du får upp till 4 offerter från lokala leverantörer.
 • Det är helt kostnadsfritt och helt utan förpliktelser.
 • Du kan i lugn och ro jämföra priser och kvalitet utan några krav.

Steg gör steg att ansöka om solcellsstöd

Hur ansöker jag om bidrag för solceller?

Alla som vill investera i solceller kan ansöka om solcellsstöd via Länsstyrelsen eller Boverket. Innan du ansöker om bidrag för installation av solceller finns det några uppgifter du måste kunna besvara. Dessa kan du läsa om under stycket: Så fyller du i ansökan om solcellsstöd.

Ansök om bidrag hos länsstyrelsen

Energimyndigheten tillhandahåller ett formulär för ansökan om solcellsstöd som du kan fylla i och skicka till länsstyrelsen i din region.

Ansök om bidrag via Boverket

Du kan också göra en digital ansökan via Boverkets E-tjänst. För att ansöka om bidrag för solceller via Boverket krävs Bank-ID eller e-legitimation.

1. Uppgifter om projektets lokalisering

I detta stycke ska du uppge vilket län och vilken kommun huset är beläget i. Du behöver också fylla i gatuadressen samt fastighetsbeteckningen på huset.

2. Uppgifter om sökande

Det är givetvis viktigt att lämna korrekta kontaktuppgifter. Likaså är det viktigt att lämna organisationsnummer om du bedriver ett företag.

Sedan den 8 maj 2019 kan både företag och privatpersoner få bidrag med upp till 20 procent av totalkostnaden för projektet, detta så länge budgeten på 736 miljoner kronor räcker till.

Bidragsansökan uppgifter om sökande

3. Uppgifter om påbörjande och slutförande

Här ska du helt enkelt fylla i vilket datum projektet avses påbörjas, samt vilket datum som det avses slutföras. Varken mer eller mindre. Datumen bör ses som preliminära eftersom det kan vara svårt att avgöra exakt dag.

Företag måste skicka in ansökan om solcellsstöd innan projektet påbörjas. Privatpersoner måste göra det senast 6 månader efter projektet påbörjats.

4. Beskrivning av projekt

I detta avsnitt ska du fylla i huruvida det är ett solcellssystem eller ett solel-/solvärmehybdridsystem du avser installera. Du måste även ange om ditt system ska vara nätanslutet. Tänk på att det bara är nätanslutna system som har rätt till solcellsstödet.

Du måste även räkna ut den uppskattade märkeffekten för dina solcellsmoduler. Om du ska installera ett solel-/solvärmehybridsystem ska du skriva in det uppskattade elbytet i procent.

5. Uppgifter om rotavdraget eller annat stöd för projektet

Det är i detta avsnitt du förväntas fylla i om du erhållit annat stöd i Sverige eller EU för ditt projekt. Du måste även fylla i om du sökt annat stöd som exempelvis rotavdraget.

6. Beräknade kostnader

Här kommer offerterna väl till pass. Därför är det viktigt att offerterna är uppdelade enligt följande. Kostnader för:

 • Solcellerna
 • Övrigt material
 • Arbete
 • Projektering
 • Fyll även i eventuella avdrag (försäkringsersättning) om du har sådana.

Solcellssansökan beräknade kostnader

7. Kompletterande handligar

Länsstyrelsen förbehåller sig rätten att be dig skicka in kompletterande information. Detta gäller främst för större anläggningar, samt om anläggningen finansierad av ett företag eller organisation.
Följande går att läsa i ansökan om statligt stöd till solceller paragraf 7: kompletterande handlingar.

Länsstyrelsen kan för sin prövning av ansökan komma att kräva in kompletterande handlingar utöver nedanstående.

Om fler än en (1) ansökan om stöd till solcellssystem avser samma fastighet, bifoga karta och markera den byggnad för vilken ansökan gäller. Ange även byggnads ID.
Företag ska lämna uppgift om antal anställda, årsomsättning och balansomslutning.
Om en ansökan om stöd avser ett stort företag, ska ansökan även innehålla uppgifter om stödets påverkan på projektets eller verksamhetens storlek och omfattning, stödmottagerns investering och tidpunkten för slutförande av projektet.

Jämför pris och kvalitet på solceller

Vi rekommenderar att du beställer offerter på solceller innan du ansöker om bidrag. På så vis kan du få en översikt på pris och kvalitet. Du beställer offerter enklast hos oss. Allt du behöver göra är att fylla i vårt formulär som du hittar högst upp på sidan, eller genom att trycka på knappen nedan.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Finns det andra sätt att få ett lägre pris på solcellerna?

Det finns andra sätt att få ett lägre pris. Förutom solcellsstödet finns det också möjlighet att få ett subventionerat pris på installationen av solcellerna genom rotavdraget.

Rotavdraget ligger på 30% av arbetskostnaden, vilken brukar räknas som ett schablonbelopp som är 30% av det totala beloppet. Det går dock inte att få både rotavdrag och solcellsstöd.

Du kan ansöka om båda, men då kan det bli så att du tillslut blir återbetalningsskyldig.

Kom ihåg!

Du kan välja att använda dig av antingen solcellsstöd eller rotavdrag som ekonomiskt bidrag vid installationen. Du kan alltså inte använda dig av båda.

Solcellsstöd eller rotavdrag - vilket är bäst?

För att det ska vara enklare att förstå hur de olika avdragen/bidragen för solceller fungerar, har GreenMatch sammanställt tre exempel baserat på en exempelanläggning. Observera att priset för en motsvarande anläggning kan variera beroende på typen av solceller som används, monteringen samt prisskillnader mellan olika installatörer.

Anläggningens kostnad

Exemplet baseras på en anläggning med en toppeffekt på 5 kilowatt. Kostnaden beräknas uppgå till 95 000 kronor, varav arbetskostnaden beräknas uppgå till 28 500 kronor.

Kostnader och avdrag Solcellsstöd för privatperson/företag Solceller med rotavdrag
Subventionering 20 % av totalkostnaden 30 % av arbetskostnaden (30 % av totalkostnaden)
Maximalt avdrag 19 000 kronor 8 550 kronor
Totalkostnad efter avdrag/bidrag 76 000 kronor 86 450 kronor

Fördelar med solcellsstöd

Som exemplet visar, ger solcellsstödet ett större ekonomiskt bidrag än rotavdraget. Väntetiden för solcellsstödet är dock relativt lång, och det är inte alla anläggningar som beviljas solcellsstöd. Under de år som solcellsstödet har tillämpats, har 36 procent av de inkomna ansökningarna beviljats och 78 procent av de beviljade ansökningarna har blivit utbetalade.

Ansökningar för solcellsstöd under perioden juli 2009 - december 2018

Inkomna ansökningar Beviljade ansökningar Beviljat belopp Utbetalt belopp
39 145 st. 21 720 st. 2 248 miljoner 1 395 miljoner

Fördelar med rotavdraget

De flesta som har ett heltidsjobb har goda möjligheter att få rotavdrag beviljat för installation av solceller, så länge de inte har utnyttjat stora delar av rotavdraget,. Tänk på att du endast har rätt till totalt 50 000 kronor i avdrag per år och person. Detta motsvarar en arbetskostnad på maximalt 166 666 kronor, vilket motsvarar en totalkostnad på 555 555 kronor.

Regler för rotavdraget

 • Du måste äga fastigheten
 • Du måste vara obegränsat skatteskyldig under skatteåret
 • Fastigheten måste vara minst 5 år gammal
Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut