Jämför pris och offerter på Luft-luftvärmepump
Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Beställ offerter
1/5
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Senast uppdaterad: 12 april 2021

Luft luft värmepump

Den billigaste värmepumpen i Sverige

En luft-luftvärmepumps pris börjar från så lågt som 5 000 kronor, men priset kan stiga upp till omkring 30 000 kronor. Totalkostnaden på en luft-luftvärmepump brukar då ligga på cirka 10 000 kronor till 35 000 kronor.

Luftvärmepump innedel

En luft luftvärmepumps primära fördelar är att:

  • Det är den billigaste på den svenska marknaden.
  • Den fungerar utan vattenburet distributionssystem.
  • Den har även luftkonditionering.
  • Installationen är av det enklare slaget.

Utöver det låga priset kan du även få en skattereduktion i form av rotavdrag som är 30 % på arbetskostnaden.

Luft-luftvärmepumpen består av en utedel som tar lagrad solenergi från utomhusluften och en eller flera innedelar (fläktar) som sprider värme luftburet in till huset.

Luft-luftvärmepumpar är optimala för mindre och mellanstora villor i södra och mellersta Sverige med öppen planlösning och ett årligt värmebehov omkring 15 000 kWh eller mindre.

Passar ditt hus för en luft luftvärmepump?

Om ditt hus passar för en luft luftvärmepump kan du enkelt och kostnadsfritt beställa upp till 4 offerter hos oss på GreenMatch – inga förpliktelser medföljer. Du beställer offerter genom att fylla i formuläret ovan på denna sidadet tar mindre än 1 minut.

Beställ offerter

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Lär dig mer om priser på luft luftvärmepumpar

En helhetslösning på en luft/luftvärmepump brukar ligga på 10 000 – 35 000 kronor. Detta är inklusive rotavdraget och då ingår luftvärmepump, installation samt driftsättning.

Vad kostar en luftvärmepump?

För att du ska kunna spara så mycket som möjligt är det viktigt att du inte har ett alltför stort hus. En luft/luftvärmepump kan nämligen inte täcka det totala årliga energibehovet, utan används ofta som ett komplement tillsammans med en annan värmekälla, som till exempel direktverkande el.

Pris för att installera en luft luftvärmepump?

Kostnaden för att installera en luft luftvärmepump är cirka 4 000 kronor till 10 000 kronor, beroende på vad totalkostnaden är.

Själva installationen brukar ingå i totalentreprenaden på en luft luftvärmepump och priset på installationen är ett schablonbelopp på 30% av totalkostnaden, uträknat av Skatteverket.

Installationen måste utföras av en certifierad kyltekniker och eftersom den är relativt enkel räcker det att en person utför den. Du ska alltså inte installera luftvärmepumpen själv. 

Om du installerar allt själv kan det bli dyrt med service för luftvärmepumpen. Installationen brukar ta cirka 5 timmar, beroende på hur lång rörläggningen behöver vara. 

Innan du får din luft luftvärmepump installerad bör du fundera ut var i huset du vill sätta upp innedelen. Den ska sitta så centralt som möjligt, så att du får så stor spridning som möjligt i hela huset.

När du själv bestämt dig för en optimal plats för din luft luftvärmepump bör du konsultera din installatör om platsen är bra.

Installation av luftvärmepump gjord av certifierad tekniker

Rotavdrag för installation av luftvärmepump

När du får din luftvärmepump installerad har du rätt till en skattereduktion för arbetet som utförs. Denna skattereduktion är i form av ett rot-avdrag på 30% av installationskostnaden. Som ovan nämnt räknas installationskostnaden ut som ett schablonbelopp på 30% av totalkostnaden.

Detta gäller för alla typer av luftvärmepumpar, och du kan få max 50 000 kronor/år i rotavdrag per person. Detta betyder dock att om ni har två stycken personer i ert hushåll är ni berättigade till max 100 000 kronor/år tillsammans.

Nedan kan du se en uträkning på en luft luftvärmepumps pris inklusive installation och rotavdrag. Priset bör inte ses som något definitivt, utan istället är det ett exempel som tydligare förklarar hur det fungerar med rotavdrag samt installation.

Beräkning av rotavdrag
Pris på totalentreprenad25 000 kronor
Arbetskostnad (30% av 25 000 kronor)7 500 kronor
Rotavdrag (30% av 7 500 kronor)2 250 kronor
Totalpris (rotavdrag – totalkostnad)22 750 kronor

Årlig besparing

Exemplet nedan visar hur mycket du kan spara i uppvärmningskostnader om du köper en luft luftvärmepump istället för att använda direktverkande el. Elpriset är ett medelvärde för ett rörligt avtal i augusti 2018 och besparingen tar inte investeringskostnad för luft luftvärmepumpen i beräkning.

Årlig besparing med luft luftvärmepump istället för direktverkande el
Geografiskt lägeSödra Sverige (Malmö)Mellersta Sverige (Stockholm)Norra Sverige (Luleå)
Årsförbrukning10 000 kWh12 000 kWh15 000 kWh
SCOP-värde32,52
Elpris80 öre/kWh80 öre/kWh80 öre/kWh
Årlig elkostnad med luft luftvärmepump2 600 kronor3 840 kronor6 000 kronor
Årlig elkostnad med direktverkande el8 000 kronor9 600 kronor12 000 kronor
Årlig besparing (bortsett från investeringskostnaden)5 400 kronor5 760 kronor6 000 kronor

I resultaten framgår att den procentuella besparingen är större i södra Sverige. Detta beror på att husets värmebehov är lägre, och medeltemperaturen är högre. Låga temperaturer tenderar att minska effektiviteten, vilket i sin tur minskar energibesparingen. Effekten som krävs från luft-luftvärmepumpen varierar därmed mycket beroende på årstid och klimat.

De flesta luft-luftvärmepumpar är inverterstyrda vilket innebär att värmepumpen automatiskt reglerar varvtalet och ser till att inte förbruka mer energi än nödvändigt. Därför skadar det inte att ha en luft-luftvärmepump med en väl tilltagen värmekapacitet.

Få bästa pris på luft-luftvärmepump

För att få bästa priset när du vill köpa en luft-luftvärmepump ska du beställa offerter från oss på GreenMatch. Du kan beställa upp till 4 offerter genom att fylla i vårt formulär som du finner ovan på sidan, eller genom att klicka på knappen nedan. 

Tjänsten är helt kostnadsfri och medför inga förpliktelser. På så vis kan du i lugn och ro jämföra priser och kvalitet på luft luftvärmepumpar som passar till ditt hem. Alla våra partners har certifierade kyltekniker så du behöver inte vara orolig över garantin eller servicen på din nya luftvärmepump.

Vår tjänst är enkel, snabb och kostnadsfri!

Beställ offerter på luft luftvärmepumpar nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?