Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/6
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 14 mars 2024

Solceller till bostadsrättsförening

Solceller till BRF – en stor och speciell investering

Är ni ute efter solceller till er bostadsrättsförening (BRF)? Då har ni kommit rätt. I detta inlägg går vi grundligt igenom vilka aspekter som är viktiga att tänka på vid köp av solceller till BRF.

Om ni vill minska på era driftskostnader, och samtidigt stärka er miljöprofil, är solceller i regel ett mycket bra val – speciellt i tider som dessa då solceller i Sverige aldrig varit billigare. Med rätt dimensionering kan solceller vara mycket lönsamma till hyreshus.

Priser på solcellsanläggningar som är 15 kW ligger i dagens läge (2019) på cirka 12 000 kronor per kilowatt. Ju större anläggning, desto mindre blir kostnaden per kilowatt i regel. En anläggning på 15 kW täcker cirka 90 m2 av taket.

En investering i solceller till bostadsrättsföreningen är ett stort projekt, och det kan vara svårt att få rätt guidning, och framförallt specificerade priser. Att förhandla om pris på något som kräver teknisk kunskap är komplicerat, därför vill vi gärna hjälpa till.

Via oss på GreenMatch kan du beställa offerter helt kostnadsfritt. Våra leverantörer är experter på solceller, och genom att de konkurrerar om just er som kund får ni därmed ett konkurrenskraftigt pris. Under processen får ni även ett starkt bollplank som guidar dig till de rätta besluten.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Pris på solceller till BRF

Ju större anläggning som installeras, desto billigare är priset på kilowatt brukar tumregeln säga. En anläggning på 15 kW har ett genomsnittspris på cirka 12 000 kronor per kW, men det finns såklart både billigare och dyrare varianter.

Enligt Energimyndigheten kostar det mellan 11 000 och 15 000 kronor per kW för en anläggning på över 20 kW. Solpaneler av denna kaliber brukar ta upp en yta på ungefär 120 kvadratmeter.

Den totala kostnaden för en solcellsanläggning till fastigheten beror på ett flertal faktorer, såsom storleken samt komplexiteten på anläggningen. Exempelvis blir det en större kostnad om ni har platt tak och vill vinkla solcellerna till söderläge.

Återbetalningstid

Den vanligaste formen av att räkna ut återbetalningstiden är genom att se när ni fått tillbaka pengarna från investeringen. Man brukar räkna med en cirka 10 – 15 års återbetalning om anläggningen är rätt dimensionerad. Under resten av solcellernas livslängd, vilket brukar ligga på 30 år, får ni med andra ord gratis el från solen.

Att beräkna återbetalningstid på en solcellsinvestering är det många som har problem med, mestadels för att det finns så mycket att ta i beaktande. Och det finns så många sätt att faktiskt räkna återbetalningstiden på.

Solceller medför nämligen inte bara en ekonomisk lönsamhet, utan även en starkare miljöprofil, den minskar energianvändandet, den ökar fastighetens värde och så vidare. Men för en relativt säker uträkning på om solceller är lönsamt för er verksamhet kan ni använda er av denna kalkyl som tagits fram av bl.a. Mälardalens högskola. Viktigt att ni anger att ni är en verksamhet, då ni ska räkna bort momsen på 25%.

Solceller på en bostadsrättsförening

Är solceller till bostadsrättsföreningen lönsamma?

Gör ni det på rätt sätt från början blir det definitivt lönsamt. Men som så mycket annat beror lönsamheten på en rad olika faktorer. Det är även viktigt att nämna att lönsamhet kan komma i flera former, och inte bara ekonomiskt. Fundera på vad syftet med installationen är för just er.

En annan aspekt att tänka på kan vara att kombinera installation av solceller med renovering av tak, på så vis kan du hålla nere kostnaderna och få allt gjort på samma gång.

Så utöver den ekonomiska lönsamheten kan vi konstatera att det finns flera andra positiva aspekter med att installera solceller till BRF. Om ni producerar tillräckligt med el till de boende kan ett gemensamhetsabonnemang vara fördelaktigt.

Att sälja solel inom föreningen kan gynna alla parter, då elen används till både hushållsel åt de boende, samt de gemensamma utrymmena i fastigheten. Det är i regel alltid mer lönsamt att använda elen inom fastigheten, än att sälja den till elbolaget.

En annan fördel med gemensam el är att förhandlingskraften är betydligt större eftersom ni som storkund kan ha mer att säga till om när det kommer till elpriser hos elbolaget.

Viktigt att tänka på innan installation av solceller

Som med alla stora byggen och installationer finns det en hel del aspekter att tänka på innan ni sätter igång. Bland annat frågor såsom:

  • Är byggnaden lämplig för solceller?
  • Vad är syftet med installationen?
  • Behöver vi söka tillstånd? Bygglov?
  • Hur ser elanvändningen ut i dagsläget?

Viktigt med professionell vägledning

Eftersom en investering i en såpass stor solcellsanläggning som bostadsrättsföreningar kräver, är det viktigt att ni har en expert inom området som kan hjälpa er att få en anläggning som passar för just era behov. Alla parter vinner på att det går rätt till i längden.

En annan viktig aspekt är val av leverantör, majoriteten av alla inom solcellsbranschen rekommenderar att ni beställer offerter för att kunna jämföra priser och kvalitet. Hos GreenMatch kan ni göra just detta – vi erbjuder er kostnadsfria offerter utan förpliktelser. Fyll bara i formuläret, så sköter vi resten.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Fördelar med solceller till bostadsrättsföreningen

Bygglov

Bygglov krävs om fastigheten är av kulturhistoriskt, miljömässigt, konstnärligt och eller historiskt värde. Har ni ett platt tak på fastigheten och vill vinkla solcellerna krävs det även i detta läge bygglov.

Under 2018 slopades bygglov för installation av solceller som följer husets fasad. Är ni osäkra kan det dock vara bra att kika på kommunens riktlinjer för bygglovet.

Elcertifikat och ursprungsgarantier

Som producent av förnybar el kan ni ansöka om elcertifikat från staten. Elcertifikat finns till för att öka genereringen av förnybar el i Sverige. När ni väl producerat 1 mwh el får ni ett elcertifikat av staten som ni sedan säljer vidare. På så vis får ni en extra inkomst när ni producerar el.

Priserna på dessa elcertifikat förändras över tid, men enligt Bebostads guide om solceller till bostadsrättsföreningar låg elcertifikaten under hösten 2018 på cirka 15 öre/kwh.

När det kommer till ursprungsgaranti fungerar systemet på liknande sätt. För varje mWh el ni producerar får ni en ursprungsgaranti ni kan sälja vidare till de elbolag som behöver just den typen av el. Syftet med denna garanti är att ge slutkunden en överblick över var elen som används kommer ifrån.

Sälj er överskottsel

Eftersom solel genereras som mest mitt på dagen, när de flesta inte är hemma eller behöver elektricitet, kan ni bli mikroproducent och sälja överskottselen till elbolaget för en ersättning.

Tänk dock på, att för att kunna bli mikroproducent får ni inte ha en anläggning större än 43,5 kW, samt att huvudsäkringen inte får vara större än 63 ampere.

Gemensamhetsabonnemang

I de flesta fall är det lönsammare att använda sin egenproducerade el, än att sälja den till ett elbolag.

Kolla över om det finns möjligheter för er att ersätta lägenhetsabonnemangen mot ett gemensamhetsabonnemang. Genom ett gemensamhetsabonnemang ökar ni elen ni själva använder, samtidigt som ni minskar den el ni matar in till elnätet.

Fördelen med ett gemensamt abonnemang för hela bostadsrättsföreningen är att den fasta elnätsavgiften för varje enskilt lägenhetsabonnemang försvinner. Nackdelen kan istället vara att möjligheten till att välja elleverantör för varje enskild lägenhet försvinner.

Bostadsrättsförening

Är taket rustat för solceller?

Många bostadsrättsföreningar, och andra som ska installera solceller till fastigheten kombinerar installationen med byte av tak – vilket gör att ni i detta fall kan kombinera och optimera flera funktioner så att elproduktionen blir så effektiv som möjligt. I samband med renovation av taket har ni även möjligheten för ett integrerat solcellstak, det är dock ännu inte lika lönsamt. 

När takrenovering och installation av solceller görs samtidigt kan även renovering vara en viktig del för att energioptimera byggnaden – samt för att se till att taket faktiskt håller för solcellerna.

Är ni redo för att installera solceller till er bostadsrättsförening? Beställ offerter från både lokala och rikstäckande leverantörer från oss på GreenMatch. Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret, så sköter vi resten.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Mattias Hallén
Skriven av Mattias Hallén, Skribent

Mattias har jobbat som skribent för GreenMatch i 2 år. Under dessa år har fokus legat på allt som rör solenergi, värmeteknik, miljö och hållbarhet. Tack vare Mattias har GreenMatch bland annat blivit omnämnd av Klimatsmart.se och den ideella organisationen White Monday.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?