Senast uppdaterad: 27. september 2019

Så fort vi trodde att sommaren var över kommer ännu en värmebölja över oss och vi kan få njuta ytterligare några dagar. Men som så mycket annat är inte allt en dans på rosor när det gäller värme. Augusti har framförallt kantats av nyheter från Amazonas - och det är inte direkt glada nyheter.

Som en av få nyhetsuppdateringar lutar denna åt det lite mer sorgsna hållet - vattenkris, skogsbränder och ekologisk sorg låter inget vidare. Dock har vi även glada nyheter som exempelvis ett försök till elbilar som går på solenergi, och att oljan inte längre kan konkurrera med förnybar energi. Hoppas ni får en trevlig läsning!

Det gröna bladet från augusti

Amazonas regnskog brinner

Det är svårt att undgå all nyhetsrapportering om hur Amazonas regnskog brinner. Många menar att det nått till en kritisk punkt där mycket av den biologiska mångfalden kommer att försvinna.

Mycket av diskussionerna har ägnats åt hur lite uppmärksamhet skogsbränderna har fått i jämförelse med branden i Notre Dame. Fler åtgärder bör tas, och fler bör skänka pengar.

I tre veckor brann den utan att media rapporterade om det i någon större utsträckning - det är först den senaste veckan som nyheten fått fart.

Det är heller inte bara Amazonas och dess omgivning som drabbas av bränderna. Det är ett globalt miljöproblem menar Karin Lexén, generaldirektör på Naturskyddsföreningen.

Läs mer om bränderna i Amazonas här:
Effekterna når längre än Amazonas närområde
Tystnaden över branden rör upp känslor

 

Ny rapport varnar för osynlig vattenkris

Det är Världsbanken som varnar för att en “osynlig” vattenkris är påväg. Rent dricksvatten håller på att bli en rejäl bristvara vilket kan komma att få konsekvenser i många led.

Speciellt allvarliga konsekvenser får det för spädbarn som inte kan hållas rena, eller få i sig rent vatten. Jordbruket kommer att drabbas rejält också, livsmedelsproduktionen blir betydligt mindre med skadligt vatten. Detta leder i sin tur till en försämrad ekonomisk tillväxt.

Läs mer om denna vattenbrist här:
Världsbanken varnar för osynlig vattenkris
Quality Unknown - The Invisible Water Crisis

 

Biltillverkare utforskar soldrivna elbilar

Både Toyota och Hyundai har nu börjat satsa på solceller till sina bilar. Toyota har tagit fram en experimentbil, medan Hyundai precis lanserat sin Sonata Hybrid.

Hyundai Sonata Hybrid kommer att släppas i Sydkorea, och sen USA, dock blir det ingen lansering i Europa. Den har solceller på taket som laddar batteriet som sedan för bilen framåt. Solcellerna kan ladda batteriet mellan 30 och 60 % när den åker.

Toyotas experimentbil är en Prius med solceller på tak, huv och baklucka. Verkningsgraden på solcellerna ligger på mer än 34 % (på vanliga villatak ligger verkningsgraden på 15 till 20 %). I dagens läge går det att köpa en Toyota Prius med solceller, men de laddar endast utrustningen i bilen, alltså kan de i dagsläget inte driva bilen framåt.

Läs mer här:
Toyota utforskar soldriven elbil
Hyundai lanserar solceller på sin Sonata

 

Ekologisk sorg - vad är det?

Det är The Guardian som rest till Grönland för att fråga hur grönlänningarna mår. Det visar sig att de mår sämre än oss andra på jorden. På grund av den globala uppvärmningen har de tvingats avliva slädhundar och se fisket minska till följd av riskerna för oväntade isberg.

Det de upplever kallas alltså för ekologisk sorg. Det är en sorg som uppstår när naturliga landskap, ekosystem eller djurarter försvinner. De aktiviteter människan gjort i naturen är inte längre möjliga, och det skapar en nedstämdhet.

Den ekologiska sorgen är som störst i norr och i söder på jorden, och allt fler människor får se sin huvudsakliga inkomstkälla försvinna till följd av uppvärmningen.

Vill du läsa mer om ekologisk sorg i Sverige, eller The Guardians artikel om ämnet, hittar du mer info här:
Känner du ekologisk sorg?
Grönlänning traumatiserade av klimatets tillstånd (Engelska)

 

Olja kan inte längre konkurrera med förnybar energi

BNP Paribas ligger bakom rapporten som hävdar att förnybar energi och elbilar gynnar ekonomin betydligt mer än fossila bränslen inom transportsektorn.

Elbilar kommer inom en snar framtid att bli billigare än fossildrivna bilar, och anledningen till att det fortfarande finns en majoritet fossildrivna bilar är för att oljeindustrin som tillverkar bensin och diesel har ett 100-årigt försprång.

Rapporten menar att det snart är dags för ett paradigmskifte - och att transporter med förnybar energi är ett bättre alternativ sett ur ett ekonomiskt perspektiv. Sen att det även är miljövänligt är ett stort plus.

Du kan läsa mer om rapporten, samt en nyhetssammanfattning nedan:
Olja kan inte konkurrera med förnybar energi
Wells, Wires and Wheels (Engelska)