Beställ offerter på solceller
God kvalitet till bra priser
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Solceller - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 19. december 2019

Solcellsstödet förändras med den nya budgeten

Moderaternas och Kristdemokraternas budget har nu röstats igenom. Det har varit flera spekulationer om hur den skulle komma att se ut och hur det kommer att påverka Sverige i den närmsta framtiden. Solcellsstödet ligger just nu på 30% och för oss på Greenmatch har diskussionen om huruvida solcellsstöd kommer att fasas ut eller inte varit mest intressant. Hur kommer framtiden att se ut? Kommer den solcellsrevolution som vi sett de senaste åren fortsätta?

I detta blogginlägg berör vi bland annat:

  • Stödnivå på solcellsstöd
  • Den kommande budgeten för solcellsstöd
  • Hur påverkar den nya energibudgeten solcellsindustrin?
  • Hur ser framtiden ut för solceller i Sverige?

Oavsett hur det blir med solcellsstödet, som också kallas för investeringsstöd eller solcellsbidrag av många, har vi sett en trend på sjunkande priser för solceller, samtidigt som verkningsgraden blir allt bättre. Med andra ord går det framåt och solceller är en viktig del i att göra Sverige 100% förnybart.

Bild på ett hustak med solceller med solen som reflekterar

Solcellsstödet fasas ut

Stödnivån på solcellsstödet bör sänkas till 15% enligt Moderaterna, vilket de motiverar med följande:

"Moderaterna vill fasa ut ineffektiva subventioner av solceller som fått kraftig kritik av oberoende bedömare. Därtill minskar vi på anslaget till den kommunala energirådgivningen då vi anser att det är mer angeläget att satsa på en omställning av industrin och investeringar i klimatsmart teknik. Till följd av detta minskar utgiftsramarna i denna motion med 481 miljoner kronor 2019, 45 miljoner kronor år 2020 och 75 miljoner kronor år 2021." - Budgetmotion för 2019, Moderaterna.

Detta står att läsa i Moderaternas budgetmotion för 2019. Med andra ord vill de successivt fasa ut solcellsstödet och satsa mer på omställningen av industrierna och investeringar i klimatsmart teknik. Även Energimyndigheten och Svensk Solenergi har länge pratat om att solcellsstödet bör minska, det är dock viktigt att det fasas ut, så att inte förtroendet för tekniken och solcellsbranschen sjunker.

För att sänka solcellsstödet till 15% kommer det dock att behövas ett regeringsbeslut, vilket gör att detta förmodligen inte kommer att ske förrän en bit in på 2019 när vi har en ny regering. Det är inte heller säkert om det faktiskt blir en sänkning av stödet.

Om stödet i slutändan hamnar på 15% återstår frågan om hur det blir med de nuvarande ansökningarna som behandlas. Kommer de att få 30% i solcellsstöd eller kommer de att få 15%? För de som fått sin ansökan beviljad ska det dock inte finnas någon oro, är det beviljat på 30% så får du 30% i solcellsstöd.

Förslag på minskning av budget ligger framme

Budgeten för energiteknik sänks från 915 miljoner till 535 miljoner kronor till 2020, vilket betyder att även om det blir en sänkning på 15% av solcellsstödet kommer inte fler att få nyttja det. Tanken är att fasa ut det successivt för att sedan ta slopa det helt. På Bengts villablogg kan man även läsa att Svensk Solenergis Johan Lindahl menar att stödet till energilager förmodligen kommer ligga kvar på 60 miljoner kronor. Detta leder till att vi kommer att få en budget på 475 miljoner kronor för solcellsstöd.

Beställ offerter på solceller nu! Det tar mindre än 1 minut!

Solceller i Sverige 2020

Solcellsstödet har fluktuerat på de senaste åren, så en sänkning av detta är inget nytt. Staten har erbjudit solcellsstöd sedan 2005 och sedan dess har vi bland annat kunnat få som mest 35%, sedan har det sänkts till 20% för att sedan öka till 30%.

Enligt Svensk Solenergi ökade solcellsmarknaden med 50% under 2017, och det finns inget som tyder på att 2018 har varit sämre. 117,6 MW installerades 2017 jämfört med 2016 års 78,6 MW. Tittar vi på solcellseffekten ökade den med hela 57% under 2017.

Nu återstår det dock att se hur framtiden ter sig och om vi fortsatt kommer att öka i användandet av solceller. De flesta experter ser dock ljust på framtiden, och menar att solcellsbranschen går framåt. Priset på solceller sjunker enligt trenden allt eftersom nya tekniker och lösningar kommer till marknaden. Svensk Solenergi har tidigare skrivit att branschen kommer att kunna klara sig utan investeringsstöd, om det fasas ut - vilket det nu ser ut att göra.

Det är också viktigt att nämna att ROT-avdraget fortfarande ligger på 9% av totalkostnaden (30% av arbetskostnaden, som är beräknat som ett schablonbelopp på 30% av totalkostnaden) - om du som är intresserad av att installera solceller och nyttjar ROT får du avdraget direkt på fakturan, denna lösning är det många som glömmer när solcellsstödet har fått så stor uppmärksamhet.

Framtiden för solceller ser fortfarande ljus ut

Ansökningsprocessen har förenklats så att det är lättare att ansöka om solcellsstödet. Sen är kan vi inte dra för stora växlar av den här budgeten heller, för en regering har för närvarande inte bildats ännu (december 2018), och mycket kan hända framöver.

Den 1 augusti 2018 slopades även bygglovet för solceller som installeras i takets riktning, vilket gör det betydligt lättare för privatpersoner att installera solcellspaket på sitt tak.

*Uppdatering: I och med vårbudgeten som presenterades i april 2019 bestämdes det att solcellsstödet minskade till 20 %. Samtidigt blev budgeten större med 300 miljoner kronor, vilket nu gör att budgeten för solcellsstödet ligger på 736 miljoner kronor. Läs mer om de nya bestämmelserna här: Så blir solcellsbidraget 2019

 

Skriven av Mattias Hallén Skribent Mattias har jobbat som skribent för GreenMatch i 2 år. Under dessa år har fokus legat på allt som rör solenergi, värmeteknik, miljö och hållbarhet. Tack vare Mattias har GreenMatch bland annat blivit omnämnd av Klimatsmart.se och den ideella organisationen White Monday.
Kontakta mig: