4 sätt AI kan förändra förnybar energi i framtiden
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 19 februari 2021

4 sätt AI kan förändra förnybar energi i framtiden

Energi – en av mänsklighetens största utmaningar

Energifrågan är en av vår tids största utmaningar, för att få stopp på den globala uppvärmningen krävs det att vi går från att använda oss av fossila bränslen till förnybar energi. Enligt BBC kommer vi att öka vår energikonsumtion med 50% inom de närmsta 20 åren. I dag står fossila bränslen för mer än hälften av all vår konsumtion, vilket inte är hållbart.

För att klara av FNs mål om att få den globala uppvärmningen att stanna väl under 2 grader måste vi bli mer energieffektiva. Vi måste använda energikällor som inte har någon påverkan på vår miljö. Det är här den artificiella intelligensen (AI) kan spela stor roll inom den förnybara energin.

Artificiell Intelligens kan leda oss framåt

Du har väl inte undgått diskussionen om hur artificiell intelligens kan förändra världen? Bland annat den nyligen framlidne Stephen Hawking, Bill Gates och Elon Musk har talat vitt och brett om vikten av att förstå oss på utvecklingen av AI, de slår på den stora trumman och menar att det är ett av vårt livs viktigaste samtal.

AI finns redan, men den är långt ifrån att nå upp till den mänskliga intelligensen. Däremot finns det många framgångsrika forskare som menar på att det kommer att uppnås inom de närmsta 100 åren.

Det kanske mest kända exemplet på framgångsrik AI är IBMs dator Deep Blue, som slog den forne världsmästaren Garry Kasparov i schack.

Ett annat exempel som många pratar om, och som till och med är mer överraskande vad gäller intelligens, är Deepminds datorprogram AlphaGo. Detta program blev det första att slå en professionell Go-spelare. Ett spel som anses mycket mer komplext än schack, på grund av dess flera miljoner möjliga partier.

Utan att bli för teknisk kan vi säga att AI handlar om maskiner som härmar människans hjärna, maskiner som tänker utan att en människa programmerar allt. Maskinen kan alltså lära sig och anpassa sig efter nya scenarion. Den kan även lära sig av sina misstag och öka sin egen intelligens.

Hur kan AI hjälpa förnybar energi?

Artificiell intelligens utvecklas mer och mer och kommer förmodligen att spela en stor roll i de flesta områden av våra liv, där är hållbar energi inget undantag. Att utveckla de energikällor vi inte kan få slut av är ett måste för att rädda vår planet, och skära ner på bland annat de fossila bränslen vi har.

Nedan finner du en infografik där du kan se hur dagens förnybara energikällor, som till exempel solceller, kan komma att förändras med hjälp av AI i framtiden. Kan AI förutspå framtiden? Kan vi få en automatiseringsprocess vad gäller uppsättning samt underhållning av förnybara källor? Är mänskligheten säkra mot en högre intelligens? Spana in infografiken nedan för svar.

Infrografik om hur AI kan förändra förnybar energi i framtiden

Vill du använda dig av denna infografik? Kopiera texten nedan och lägg in på din sida:

If you would like to use this infographic on your website, use the embed code below:

Som ni kan se finns det mycket som har gjorts. Det finns även mycket som också kan göras i framtiden. Vem vet, om 100 år kanske vi kan programmera AI mycket smartare än vår mänskliga hjärna och bestämma väderleken helt och hållet själva. Det låter inte direkt troligt, men om maskinerna lär sig själva, och har tillgång till all information på internet är inget omöjligt. De kan behandla all data som existerar och dra paralleller vi människor aldrig skulle kunna drömma om.

Vi lever i en spännande värld med många överraskningar, så håll utkik efter mer uppdateringar och information inom AI.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?