SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en värmepump!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/4
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 19 september 2023

Bergvärmepump – 6 vanliga frågor

Vanliga frågor om bergvärmepumpar

Bergvärmepump – Populärt i Sverige

Bergvärme är ett miljövänligt och kostnadseffektivt uppvärmningsalternativ för villor och hus, som blir allt mer vanligt runt om i Sverige. Anledningarna till den ökade populariteten är många. Bland annat är förutsättningarna för bergvärme goda i Sverige, det ger möjlighet till stora kostnadsbesparingar över tid samt ökar värdet på huset eller villan. Nedan har vi samlat det 6 vanligaste frågorna som brukar dyka upp i samband med att man funderar på att installera bergvärme.

Vill du få veta förutsättningarna för bergvärme utifrån dina unika förutsättningar? Beställ offerter redan idag. 50 000 nöjda svenskar har redan använt sig av vår offerttjänst på GreenMatch.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

6 vanligaste frågorna med bergvärmepumpar

Passar bergvärme vårt hushåll?

Bergvärme passar de flesta hushåll med normal till hög energiförbrukning. I genomsnitt förbrukar en villa med direktverkande el omkring 25 000 kWh. En allmän rekommendation är att hushållet bör ha en energiförbrukning över 20 000 kWh per år för uppvärmning och varmvatten.

Kan vi installera bergvärme själv?

Nej. Även den händige hemmafixaren bör ta hjälp av professionella entreprenörer. Det är viktigt att man får en rätt dimensionerad värmepump och att den installeras rätt. Detta är en komplex process som kräver fackmannamässigt utförande. För att få genomföra borrning krävs certifikat och detta moment kräver specialmaskiner, då borrhålet kan vara allt mellan 50 till 200 meter djupt.

Hur lång livslängd har en bergvärmepump?

Livslängden för en bergvärmepump är cirka 20 år, men tekniken går hela tiden framåt och dagens värmepumpar har en längre livslängd än för 15-20 år sedan. Ett borrhål har en livslängd på allt från 50 år till obegränsat. Borrhålet, även kallad energibrunnen, laddas när solens strålar når marken och värmer upp berggrunden. I ett rätt dimensionerat borrhål kan därmed energin inte ”ta slut”.

Och tack vare den korta återbetalningstiden som normalt ligger på runt 8 till 10 år så blir det en väldigt lönsam investering.

Pssst! Du visste väl att du från och med juli 2023 kan ansöka och få upp till 30 000 kr i bidrag för värmepumpen?

En termometer ovanför en radiator

Hur mycket sänker bergvärme energikostnaderna?

Det går inte att säga en universal siffra som gäller för alla hushåll. Däremot finns det en rad parametrar som påverkar hur mycket man kan spara. Har man en hög energiförbrukning på uppvärmning och varmvatten (> 35 000 kWh per år) är besparingsmöjligheterna större, har man en låg energiförbrukning (<20 000 kWh per år) är besparingsmöjligheterna mindre. I genomsnitt sänker bergvärme uppvärmning och varmvattenkostnaderna med 62%, jämfört med olja eller direktverkande el.

Hur får vi reda på energiförbrukningen?

Kontakta er elnätsleverantör, de kan uppge er årsförbrukning av energi. Ett annat tips är att kolla på fjolårets räkningar, då ser man dessutom hur energiförbrukningen varierar månad för månad. Funderar man på att installera bergvärme i ett nybyggt hus kan man kolla med byggfirman om det finns eventuella energiberäkningar.

Hur påverkar bergvärme miljön?

En bergvärmepump utvinner värme från solenergi som lagrats i berggrunden. Förutom eventuell miljöpåverkan vid framställning/produktion av material är det helt miljövänligt att använda sig av lagrad solenergi i berggrunden. Därmed kan bergvärmepumpen räknas som en utav de mest gröna energikällorna i förhållande till dess miljöpåverkan och livslängd, då det pris som naturen får betala är minimalt. Borrhålet laddas ständigt med ny energi från solens strålar, vilket betyder att bergvärme är en förnybar energikälla som inte kan ta slut så länge solen skiner.

Om du är intresserad av att installera bergvärme i ert hus eller villa rekommenderar vi att ni tar in och jämför offerter från olika entreprenörer. Klicka på knappen nedan och fyll i formuläret nedan så hjälper vi er. Det är självklart gratis och utan förpliktelser.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande
Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?