Beställ offerter på värmepumpar
Jämför priser och kvalitet
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 31. augusti 2018

Luft-vattenvärmepumpen kostar mindre

Luft-vattenvärmepumpen kostar mindre än andra uppvärmningsalternativ för småhus

Luft -vattenvarmepump _kostar _front

Luft-vattenvärmepumpen kostar mindre än andra uppvärmningsalternativ

Luft-vattenvärmepumparnas huvudsakliga marknad är utan tvekan småhus. 96 procent av alla värmepumpar i Sverige finns i villor, privata bostäder och andra typer av mindre fastigheter. Det är ett bevis på att luft-vattenvärmepumpar ämnar sig bra för denna typ av hus.

Vid en kostnadssjämförelse som utförts av Energimyndigheten mellan olika typer av uppvärmningsalternativ visade det sig att de två uppvärmningsalternativen för privata bostäder i Sverige som kostar minst är luft-vattenvärmepumpen och bergvärmepumpen.

I en intervju på byggahus.se uppger Anders Odell, från Energimyndigheten, att beroende på var i Sverige man bor och husets energiförbrukning uppgår en realistisk energibesparing till omkring 50 procent när man byter till luft-vattenvärmepump från exempelvis olja eller el. Men då värmepumpen drivs av el är driftkostnaden för luft-vattenvärmepumpend fortfarande beroende av vad elpriset ligger på, och därmed kan kostnaden variera beroende på var i landet man bor och hur ens elavtal ser ut.

Fyll i formuläret till höger så matchar vi dig med våra samarbetspartners i ditt område. Det är kostnadsfritt och utan förpliktelser. 

Diagram över vad olika uppvärmningsalternativ kostar

Diagrammet nedan är hämtat från Energimyndighetenes jämförelserapport av vad olika uppvärmningsalternativ kostar. Diagramet bevisar att luft-vattenvärmepump och bergvärmepump är de alternativ kostar minst i förhållande till andra uppvärmningsalternativ av småhus i Sverige.

Luft -vattenvarmepump _diagram

Läs även: Total kostnad för en luft-vattenvärmepump, från Malmö till Stockholm

Luft -vattenvarmepump _flerbostadshus

Luft-vattenvärmepumpen i flerbostadshus kostar mindre i vissa kommuner

I de flesta kommuner så är det generellt sett det vanligaste och mest fördelaktiga uppvärmningsalternativet fjärrvärme för flerbostadshus. Dock finns det kommuner där fjärrvärmepriset är relativt högt då luft-vattenvärme och bergvärme som uppvärmningsalternativ kostar mindre än andra uppvärmningsalternativ.

Populariteten på uppvärmningsmarknaden syns i olika trender som påverkar utvecklingen av värmepumpar i positiv riktning. En av trenderna är att lokaler, kommersiella fastigheter och flerbostadshus börjar undersöka möjligheten att använda olika typer av värmepumpar. Den ökade efterfrågan har dels bidragit till att den tekniska utvecklingen har gått framåt samt ökad konkurrens mellan värmepumpsmärkena, vilket påverkar hur mycket luft-vattenvärmepumparna idag kostar.

Fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepump

Att värma upp huset med en luft-vattenvärmepump har ökat i popularitet i Sverige och en av de främsta anledningarna är att uppvärmning av hus med luft-vattenvärmepump kostar mindre än andra uppvärmningsalternativ. Andra fördelar är att luft-vattenvärmepumpen passar perfekt till fastigheter med ett vattenburet värmesystem, vilket är vanligt förekomande i svenska villor, samt att installation inte kräver kostsamma ingrepp i huset eller på tomten. Därmed är kostar installation och montering av luft-vattenvärmepump mindre än installation av exempelvis bergvärme eller jordvärme, som kräver borrning och grävning.

Nackdelarna med luft-vattenvärmepumpen är att det krävs ett vattenburet värmesystem för värmedistributionen i fastigheten. Finns ej detta i huset kommer radiatorer eller golvslingor behöva installeras i fastigheten. Vad nya radiatorer kostar varierar beroende på vilken typ av radiatorer man köper, samt hur många man är i behov av. Andra nackdelar är att utedelen ger ifrån sig visst buller, vilket somliga anses som störande.

Mer att tänka på än bara vad luft-vattenvärmepumpen kostar

Vi vill det ska vara lätt för dig att sänka dina uppvärmningskostnader samt värna om miljön. Och det kan du göra genom att byta till en luft-vattenvärmepump.

Innan du bestämmer dig för en luft-vattenvärmepump kan det vara vettigt att tänka över lite olika saker. Det finns andra aspekter som bör påverka ditt val, mer än vad värmepumpen kostar. Vi har gjort en lista för att göra det hela lite lättare för dig:

  • Ta reda på hushållets energibehov. Det ger värmepumpsentreprenören en idé om vilken effekt din värmepump bör ha. Känner du att du behöver hjälp att ta fram detta underlag finns det hjälp att tillgå hos kommunens energirådgivning. Du kan även kontakta din elleverantör.
  • Vilka är dina fastighets förutsättningar för luft-vattenvärme? Luft-vattenvärmepumpen kräver ett vattenburet värmesystem, vilket annars kostar en del om man behöver sätta in detta.
  • Ska du ansluta luft-vattenvärmepumpen till andra värmesystem, exempelvis fjärrvärme eller solfångare, i din fastighet bör du välja en modell som tillåter detta.
  • Tänk på var du ska placera värmepumpen. Placeringen av ytterdelen är viktigt både ur en estetisk synpunkt samt med hänsyn till att vissa upplever buller som störande. Placera därför ej värmepumpsaggregatet för nära sovrumsfönster, altaner eller där det är tätt intill grannen.
  • Tillstånd för installation av luftvattenvärmepump behövs inte i normalfallet, men dubbelkolla gärna med miljökontoret i din kommun innan du påbörjar arbetet.
  • Ta in och jämför olika offerter. Det viktigaste är att du får en luft-vattenvärmepump som är rätt dimensionerad, kostar så det passar din plånbok samt uppfyller dina önskemål och behov. Fyll i formuläret uppe till höger så hjälper vi dig att ta in offerter. Tjänsten är kostnadsfri och utan förpliktelser.