Jämför pris och offerter på värmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 18 februari 2021

Luft-vattenvärmepumpen kostar mindre

Luft-vattenvärmepump är en kostnadseffektiv värmekälla

En luft-vattenvärmepump kostar mindre än de flesta uppvärmningsalternativ om du har ett vattenburet distributionssystem.

Den huvudsakliga marknaden för denna typ av värmepump är utan tvekan småhus. Enligt Energimyndigheten finns 96 procent av alla värmepumpar i Sverige i villor, privata bostäder och andra typer av mindre fastigheter. Det är ett bevis på att luft-vattenvärmepumpar ämnar sig bra för privata hushåll.

Vad är ett småhus? Enkelt beskrivet är småhus fastigheter med en mindre planlösning. De är ofta avsedda som bostäder för enskilda hushåll eller som fritidshus. I Sverige kan ett småhus ha en genomsnittlig energiförbrukning på cirka 15 000 kWh/år. Den maximala energiförbrukningen för ett småhus brukar ligga på cirka 20 000 kWh/år.

Nedan exemplifierar vi priser på värmekällor för småhus. Där kan vi tydligt se att det är luft-vattenvärmepumpen som är den billigaste värmekällan. 

Diagram över kostnader för olika uppvärmningsalternativ

Svenskarnas intresse för värmepumpar har ökat från 2017 till 2018. Statistik från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen visar hur försäljningen av luft-vattenvärmepumpar ökat med 19% under de två första kvartalen av 2018, jämfört med samma period under 2017.

Luft-vattenvärmepump kostar mindre än fjärrvärme i vissa kommuner

I många kommuner är det ett mycket billigt alternativ med fjärrvärme som värmekälla när det kommer till flerbostadshus. Dock bara om det redan finns ett fjärrvärmesystem i närheten, detta gäller även för småhus. Om det inte finns ett fjärrvärmesystem i närheten kan det bli mycket dyrt.

I andra kommuner är fjärrvärmepriset mycket högt, och då är både bergvärme och luft-vattenvärme ett billigt alternativ som kostar mindre. När det kommer till småhus är det heller inte lika effektivt med fjärrvärme. Ju mindre hus du har, desto mindre lönar det sig med fjärrvärme.

Luft-vattenvärmepumpen kostar mindre i vissa kommuner

En luft-vattenvärmepump kan spara upp till 50%

Energiförbrukningen i ett hus beror på var i Sverige huset är placerat. Under rätt förhållanden kan en luft-vattenvärmepump ge upp till 50% energibesparing jämfört med olja eller el.

Karta över Sverige

Eftersom luft-vattenvärmepumpen drivs av el kommer driftkostnaden bero på ditt elpris. Elpriser tenderar nämligen att variera beroende på var i Sverige du bor och hur just ditt elavtal ser ut.

Nedan visar vi hur luft-vattenvärmepumpen står sig mot andra värmekällor, och varför den kostar mindre än dem.

Luft-vattenvärmepump eller frånluftsvärmepump?

En mycket viktig sak när det kommer till en frånluftsvärmepump är att det inte är en primär värmekälla. Husets värme måste kompletteras med till exempel direktverkande el eller en elpanna. Till skillnad mot luft-vattenvärmepumpen som direkt kan användas som en primär värmekälla.

Frånluftsvärmepumpen lämpar sig bättre till nybyggen, då du måste ha ett inbyggt mekaniskt ventilationssystem som ofta planeras redan i byggfasen och inte i efterhand. Detta för att frånluftsvärmepumpen tar tillvara på luften inifrån ditt hus, och gör om energin för att värma upp huset och tappvattnet.

Om du redan har ett hus med ett vattenburet distributionssystem blir det betydligt enklare och billigare att använda en luft-vattenvärmepump. Speciellt om du även är ute efter en primär värmekälla.

De krav som en frånluftsvärmepump kräver ökar kostnaderna för dig vid installation, speciellt om det inte är ett nybygge. Om du har ett befintligt hus och vill installera denna typ av luftvärmepump krävs en mer omfattande renovering.

Luft-vattenvärmepump eller fjärrvärme?

Fjärrvärme är den mest använda energikällan i Sverige. Detta på grund av att du som ägare av hushållet inte behöver en egen värmekälla, utan värmen kommer istället från en central, som sedan distribueras till ditt hus via ledningar i marken.

Fördelen med fjärrvärme är att det är enkelt och i princip underhållsfritt. Nackdelen är att priset ökar varje år, och för personer som bor i småhus blir det extra dyrt. Därför passar fjärrvärme främst till familjer som bor i flerfamiljshus.

För fjärrvärme betalar du ett fast pris per år, plus det faktiska elpriset. Därför är det viktigt att se över hur det ser ut just där du bor. Dock brukar elpriset vanligtvis ligga på runt 60 öre/kWh - sen har du ett fast pris som gör att kostnaden per år brukar landa på cirka 15 000 kronor.

Luft-vattenvärmepump eller bergvärme?Ikon på en värmepump

Bergvärme passar bättre för ett hushåll med ett värmebehov på 25 000 kWh/år eller mer. Detta för att den initiala kostnaden för pris inklusive installation, är så pass stor att det inte lönar sig i de flesta fall. Detta speciellt om luft-vattenvärmepumpen lämpar sig med tanke på ditt hushåll och geografiska placering. Därför är det alltså ofta lönsammare att använda en luft-vattenvärmepump för ett mindre hus som redan har ett vattenburet distributionssystem.

Om du bor i norra Sverige är klimatet såpass mycket kallare att bergvärmen ändå är ett lämpligare alternativ. Det lönar sig att be om rådgivning från lokala leverantörer för att avgöra vad som passar bäst för just ditt hushåll.

Beställ offerter på bergvärme nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Luft-vattenvärmepump eller jordvärme?

Jordvärme kräver en del markarbete på samma vis som bergvärme, vilket gör att investeringskostnaden är högre än för luft-vattenvärme. Utöver detta kräver jorvärme stor markyta på tomten för jordvärmeslangarna, vilket luftvärmepumpar inte behöver.

Det är också viktigt att tänka på att du måste ansöka om tillstånd för att gräva efter jordvärme. Detsamma gäller för bergvärme, men inte för en luft-vattenvärmepump.

Så kontentan av jämförelsen mellan en luft-vattenvärmepump och jordvärme eller bergvärme är att ju mindre hus du har, desto mer lönar det sig med luftvärmepumpen.

Fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepump

Fördelar med luft-vattenvärmepumpar
  • Kan ha en livslängd på cirka 20 år.
  • Har en billig driftkostnad i jämförelse med till exempel fjärrvärme om du har en mindre årsvärmeförbrukning.
  • Passar perfekt om du redan har ett hus med vattenburet värmesystem.
  • Har en billig installationskostnad i jämförelse med till exempel jordvärme eller bergvärme som kräver borrning eller grävning.
  • Passar perfekt för småhus som sommarstugor eller fritidshus. Energin som produceras är miljövänlig och förnybar.
Nackdelar med luft-vattenvärmepumpar
  • Kräver att ditt hus har ett vattenburet värmesystem.
  • Om du vet att luften är fuktig där du bor kan det bli krångligt när temperaturen går mot noll - då måste du avfrosta pumpen ofta.
  • Är inte det bästa alternativet om du bor i norra Sverige, då pumpen inte klarar att arbeta optimalt när det är minusgrader.
  • Är inte den optimala värmepumpen om du har ett värmebehov över 25 000 kWh/år.

Funderar du fortfarande om en luft-vattenvärmepump är en passande värmekälla för din fastighet?

Då är du välkommen att fylla i vårt formulär högst upp på sidan. Du får upp till 4 offerter kostnadsfritt - och kan då jämföra pris och kvalitet. De lokala leverantörerna kan sedan göra ett hembesök för att se vad som är optimalt för just ditt hus.

Beställ offerter på luft-vattenvärmepumpar

Fyll i formuläret på bara en 1 minut