Jämför pris och offerter på värmepumpar
Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Beställ offerter
1/5
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Senast uppdaterad: 11 januari 2023

Luft-vattenvärmepumpen kostar mindre
Är luft-vattenvärmepumpen rätt alternativ 

Luft-vattenvärmepumpen är en kostnadseffektiv värmekälla

En luft-vattenvärmepump kostar mindre än de flesta uppvärmningsalternativ om du har ett vattenburet distributionssystem.

Den huvudsakliga marknaden för denna typ av värmepump är utan tvekan småhus. Efterfrågan på luft-vattenvärmepumpen har fortsatt öka mycket under de senaste åren, något som till stor del beror på hur mycket pengar du kan spara, med en relativt låg besparing. Ett bevis på att luft-vattenvärmepumpar ämnar sig bra för privata hushåll.

 

 

Luft-vattenvärmepump eller fjärrvärme?

Fjärrvärme var 2019 den den största energikällan för uppvärmning av hus i Sverige,  dock störst i flerbostadshus och lokaler – för småhus är värmepumpar störst. Det är populärt på grund av att du som ägare av hushållet inte behöver en egen värmekälla, utan värmen kommer istället från en central, som sedan distribueras till ditt hus via ledningar i marken.

Fjärrvärme ikon.

Fördelen med fjärrvärme är att det är enkelt och i princip underhållsfritt.  För fjärrvärme betalar du ett fast pris per år, plus det faktiska elpriset. Därför är det viktigt att se över hur det ser ut just där du bor..

Luft-vattenvärmepumpen kan kosta mindre än fjärrvärme

I många kommuner är det ett mycket billigt alternativ med fjärrvärme som värmekälla, dock behöver du att det redan finns ett fjärrvärmesystem i närheten. Utan det kan det bli en mycket dyr installation – och luft-vattenvärmepumpen blir ett billigare alternativ.

Hur dyrt det är med fjärrvärme kommer även det behövas ta med i beräkningen. I kommuner där fjärrvärmepriset är mycket högt, kan både bergvärme och luft-vattenvärmepumpen vara ett billigare alternativ i längden. När det kommer till småhus är det heller inte lika lönsamt med fjärrvärme. Ju mindre hus du har, desto mindre lönar det sig med fjärrvärme.

Luft-vattenvärmepump eller elpanna?

Luft-vattenvärmepumpen och elpannan värmer både upp varmvatten och tappvatten med hjälp av el. Skillnaden är att till skillnad från elpannan, använder luft-vattenvärmepumpen en mycket mindre andel el för att skapa värme, och resten av värmeenergin kommer från uteluften. Det gör att luft-vattenvärmepumpen ger dig mycket billigare uppvärmning – samtidigt som du slår ett slag för miljön.

Nackdelen för luft-vattenvärmepumpen är att det är en mycket större investering. Men trots det är luft-vattenvärmepumpen en mycket mer lönsam lösning. Den betalar normalt av sig på bara 5-7 år! 

Luft-vattenvärmepumpen jämfört med andra värmepumpar

 Jordvärme och bergvärme ger både högre besparingar, jämfört med luft-luft- och frånluftsvärmepumpen som ger något lägre. Men luft-vattenvärmepumpen är också effektivare och ger större besparingar än luft-luft- och frånluftsvärmepumpen, men något lägre än berg- och jordvärme.  Efterfrågan på luft-vattenvärmepumpen har ökat mycket de senaste åren och blir ett allt populärare alternativ, enligt försäljningsdata från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Vad som passar bäst beror först och främst på vad du har för förutsättningar, och vi har förenklat skrivit om de huvudsakliga jämförelserna nedan. 

TypUngefärliga priserRot-avdrag från totalkostnadUngefärliga energi besparingar i % *
Luft-luft12 000 – 25 000 kr9 %30-50 %
Luft-vatten95 000 – 140 000 kr9 %Upp till 70 %
Frånluft60 000 – 110 000 kr9 %40-60 %
Jordvärme100 000 – 160 000 kr10,5 %Upp till 75 %
Bergvärme110 000 – 180 000 kr10,5 %Upp till 80 % 

 

Luft-vattenvärmepump eller frånluftsvärmepump?

En mycket viktig sak när det kommer till en frånluftsvärmepump är att det inte är en primär värmekälla. Den kan ge höga besparingar, men måste kompletteras med en annan värmekälla. Till skillnad mot luft-vattenvärmepumpen som direkt kan användas som en primär värmekälla.

Frånluftsvärmepumpen lämpar sig bättre till nybyggen, då du måste ha ett inbyggt mekaniskt ventilationssystem som ofta planeras redan i byggfasen och inte i efterhand. Detta för att frånluftsvärmepumpen återanvänder värmeenergin på luften som ventileras ut, för att värma upp huset och tappvattnet.

Har du ett hus med ett vattenburet distributionssystem, och ingen mekanisk ventilation, blir det betydligt enklare och billigare att använda en luft-vattenvärmepump.

Men har ditt hus mekanisk ventilation, kan det absolut vara ett väldigt effektivt och billig alternativ till luft-vattenvärmepumpen. 

Luft-luftvärmepump illustration.

Luft-vatten eller luft-luftvärmepump?

Båda luftvärmepumparna utvinner värmen från uteluften, med hjälp av en utedel, med en hög effektivitet. Men det är där likheterna slutar. Luft-vattenvärmepumpen kräver ett vattenburen värmesystem, och kan även värma upp ditt varmvatten. Något som ökar besparingarna för luft-vatten dramatiskt, men också kostnaderna.

Luft-luftvärmepumpen å andra sidan värmer upp genom varmluft. Det ger inte lika höga besparingar, men priset för en luft-luftvärmepump är väldigt mycket billigare. Det kan vara ett utmärkt komplement till ett existerande värmesystem, till skillnad från luft-vattenvärmepumpen som ensamt kan stå för hela värmebehovet. 

De allra flesta luft-luftvärmepumpen kan även förse kyla på vintern – utan några extra tillägg. Luft-vattenvärmepumpen kan även den ge kyla, men kräver då extra tillbehör. 

Över livslängden kan i de flesta fall en luft-vattenvärmepump förse större besparingar än en luft-luftvärmepump, trots den höga investeringen. Men de kräver att du redan har ett vattenburet värmesystem för att nå högst lönsamhet. Att installera ett vattenburet värmesystem har dock fler fördelar än bara besparingarna. Det ger också mycket jämnare värmare i huset – och väljer du golvvärme blir dina vintermorgnar mycket bekvämare! 

Luft-vattenvärmepump jämfört med jordvärme eller bergvärme

Luft-vatten eller bergvärme beror till största del på dina förutsättningar. Installationen för båda bergvärme och jordvärme brukar bli dyrare än luft-vattenvärmepumpen. Detta då det kräver en mycket större arbetsinsats. För bergvärme behöver du borra ner i berggrunden, för största besparing behöver du även rätt sorts berggrund och även lagomt avstånd till berggrunden.  För jordvärme måste du gräva ner en slang, och för att kunna göra det krävs det att du har en stor nog tomt.

Bergvärme ikon

Luft-vattenvärmepumpen kräver knappt något från din tomt, du måste bara ha plats för utedelen. Det gör det till ett ofta mycket billigare alternativ. Men, luft-vattenvärmepumpen tappar effektivitet under kalla dagar. Det gör att bergvärme och jordvärme ofta är ett bättre alternativ i de norra delarna av Sverige.

Likaså har du ett väldigt stort hus, med högt värmebehov, klarar inte alltid luft-vattenvärmepumpen att värma med lika hög effektivitet. Det kan då vara bättre med berg- eller jordvärme.

Funderar du fortfarande om en luft-vattenvärmepump rätt lösning?

Det kan då alltid vara en bra idé att kontakta en installatör. De kan med sin expertis hjälpa dig att hitta den lösning som bäst passar dig. Du kan även alltid ta in offerter på flera olika lösningar, och se vilken kalkyl som är lönsammast för just ditt hus. Det är viktigt att du försäkrar dig om att offerterna du jämför innehåller alla kostnader, och antaganden för besparingarna. Till exempel är kostnaden för återställning av marken efter jordvärme inräknat? 

Du är också välkommen att fylla i vårt formulär högst upp på sidan. Du får upp till 4 offerter på värmepumpar helt kostnadsfritt – och kan då jämföra skräddarsydda lösningar. Vi kan behöva kontakta dig för lite kompletterande information och matchar dig med installatörer utifrån dina behov. De lokala installatörerna kan sedan kontakta dig för att se vad som är bäst för dig och ditt hus, och ta fram offerter med dig. 

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?