SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en värmepump!
Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Beställ offerter
Det tar bara 30 sekunder 100 % gratis och utan förpliktelser
1/5
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 12 maj 2023

Vad kostar en ny bergvärmepump?

Fördelar med en ny bergvärmepump

Trots att bergvärme använts och utvecklats sedan oljekrisen på 70-talet, var det först i slutet på 80-talet som den första kommersiella trendvågen slog till på marknaden. Detta betyder att många hushåll idag har ett bergvärmesystem vars ålder börjar närma sig 20 år, för vilka det kan vara hög tid för att byta ut.

Även om man har ett fungerande äldre system kan det vara bra att kolla på en ny bergvärmepump om den håller på att bli gammal. I och med att tekniken har gått fram i en rasande fart de senaste 10 åren finns det en rad fördelar med bergvärme.

Du kan bland annat sänka dina kostnader då de idag är mer effektiva och drar mindre el, samtidigt som risken minskar att den oväntat lägger av.

Är du redo att börja sänka dina värmeräkningar med upp till 80 %? Beställ offerter på bergvärme för att skapa dig en prisbild utifrån dina förutsättningar.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Ett bergvärmesystem består av olika komponenter vars livslängd varierar beroende på en rad olika faktorer. Även priset för att byta ut de olika komponenterna varierar en hel del. Vi har därför listat de olika komponenterna, deras livslängd samt ungefärliga priser.

Ny bergvärmepump till villa

Fördelar med att byta till en ny värmepump:

 • Förlängd garanti: De flesta leverantörer erbjuder garantier. Med en ny pump förlängs dina garantier och du behöver inte oroa dig för om något skulle hända med din pump de kommande åren.
 • Sänkta kostnader: Tekniken har gått framåt, speciellt de senaste 10 åren. Dagens pumpar är mer effektiva och drar mindre el. Du kan alltså spara ännu mer på att investera i en ny pump.
 • Mindre risk för oförutsedda kostnader:För ett gammalt system finns alltid risken att det oväntat lägger av. Med ett nytt system slipper du oroa dig över att en oförutsedd kostnad dyker upp.
 • Bekvämlighet:Nyare pumpar har tekniska finesser som gör det möjligt att koppla upp dem till internet och fjärrstyra dem från appar i mobilen.

Livslängd och pris på bergvärmepump

Generellt sett säger man att livslängden på själva pumpen är mellan 15 till 20 år. Detta kan dock variera beroende på hur mycket den har blivit använd, kvalitén och hur väl den är installerad. Därför bör man inte stirra sig blind på enbart årtalet.

Dagens pumpar är dessutom mer hållbara och effektiva tack vare utvecklingen. Hur hållbar den är i längden beror på vilken el du använder också. Så om du väljer att byta ut din pump kommer den med största sannolikhet att hålla längre och spara dig mer pengar än en äldre modell.

Priset på en ny värmepump kan variera. Att sätta en exakt siffra är därför väldigt svårt men mellan tummen och pekfingret ligger priset på 60 000 till 100 000 kr.

En mer kraftfull pump är logiskt nog dyrare, men ökar samtidigt dina besparingsmöjligheter då den ger en högre effekt. Det viktiga är att värmepumpen har rätt kapacitet för att generera värme till ditt hushåll. För att få en mer exakt och korrekt prisbild bör du beställa egna offerter, det gör du genom att fylla i formuläret uppe till höger.

Finansieringen är ofta den smärtsamma delen i sammanhanget,  men många leverantörer erbjuder idag fördelaktiga och smidiga betalningslösningar. Dessutom får ROT-avdrag göras för installationsarbetet, vilket innebär att du kan dra av 30% av arbetskostnaderna.

Vill du använda ROT-avdraget och installera bergvärme och kapa upp till 80 % av dina värmeräkningar? 50 000 svenskar har redan beställt offerter via GreenMatch. Testa du också – du har inget att förlora.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Kompressorns livslängd

Tips Kompressor

Kompressorn, som är den vitala delen i själva värmepumpen, är ofta den del som måste bytas ut först. Det är denna del som kräver elektricitet för att kunna fylla sin funktion, och står därmed för själva energiförbrukningen.

Livslängden på kompressorn ligger vanligt vis på minst 10 år, men beroende på användning kan en kompressor fungera i upp till 20 år.

Att bara byta ut kompressorn är ofta billigare än att byta ut hela pumpen. Dock bör du konsultera detta med din installatör eller återförsäljare. Är även pumpen gammal är det kanske mer långsiktigt att byta hela pumpen, trots att detta skulle innebära en större kostnad.

På ett ungefär brukar ett kompressorbyte hamna på mellan 15 000 till 30 000 kronor. Ett tips är att kolla i ditt köpekontrakt med leverantören om det finns någon garanti- eller serviceavtal som täcker reparation eller utbyte. Det kan även finnas klausuler i hemförsäkringen där denna kostnad är inkluderad.

Borrhål och kollektorslang

Tips Borrhal

Borrhålet är det mest komplicerade att göra om. Men som tur är har borrhålet normalt sett från 50 år till obegränsad livslängd.

Livslängden beror mycket på berggrund, djupet och om det borrats mycket andra bergvärmehål i den närliggande terrängen som “tar slut på energin” i berggrunden. Dock är detta relativt ovanligt, och det finns regler gällande avstånd mellan borrhål.

För ett rätt dimensionerat borrhål är livslängden mer eller mindre obegränsad. Kollektorslangen har även den en lång livstid, upp till 100 år. Vill få reda på vilken berggrund du har, eller ha mer information om regler och avstånd, kan du kontakta miljökontoret i din kommun.

Är du ute efter en bergvärmepump? Då ska du beställa offerter från oss. Du får flera offerter gratis – utan förpliktelser. Det du behöver göra är att klicka på knappen nedan och fylla i formuläret. Vi vill att det ska vara så enkelt som möjligt för dig att välja miljövänliga uppvärmningsalternativ till ditt hus. Då sparar du både på miljön och plånboken.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande
Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?