Beställ offerter på värmepumpar
Jämför priser och kvalitet
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 17. februari 2020

Priser och omkostnader för en luft-vattenvärmepump

Sänk din energikostnad med 60 procent

Priser och omkostnader för en luft-vattenvärmepump

Är det läge att sänka energikostnaderna?

Vill du förnya ditt vattenburna värmesystem?

Luft-vattenvärmepumpen innebär en vattenburen energilösning som med rätt pump kan sänka din energikostnad med upp till 60 procent. Värmepumpen samlar energi från utomhusluft och omvandlar energin till värme. Värme som i sin tur sprids i din bostad via ett vattenburet system.

Luft-vattenvärmepumpen lämpar sig bäst för dig som bor i Mellan- eller Sydsverige och har ett energibehov som fördelaktligen inte överstiger 25 000 kWh per år. Luft-vattenvärmepumpen har nämligen en lägre verkningsgrad vid lägre temperaturer och fungerar allra bäst när temperaturskillnaden mellan ute och inne är låg.

De flesta luft-vattenvärmepumpar klarar som lägst av en utomhustemperatur på -15°C.

Läs också: Priset för en luft-vattenvärmepump varierar med husets storlek

Luft vattenvärmepump till villa

Sänk din energikostnad med 60 procent

I jämförelse med andra energikällor innebär luft-vattenvärmepumpen en lägre investeringskostnad än densamma för bergvärme, men en högre än densamma för luft-luftvärmepump. Installationen av luft-vattenvärmepumpen kräver inga stora ingrepp så som borrhål, vilket bergvärmen gör. Den totala energikostnaden för en luft-vattenvärmepump styrs av ditt hus storlek, husets isolering och
husets energibehov.

Luft-vattenvärmepumpsystemet kräver två enheter, en utomhus och en inomhus. Priset för en luft-vattenvärmepump varierar beroende på modell. De flesta modeller finns att hitta till ett pris mellan 20 000 och 70 000 kronor. En installation av en luft-vattenvärmepump kostar vanligtvis mellan 25 000 och 35 000 kronor. Att installationen är ROT-berättigad hjälper till att hålla nere investeringskostnaden.

För dig som redan har ett vattenburet värmesystem i huset kan en luft-vattenvärmepump hjälpa dig att sänka dina energikostnader. I ett hus som har ett genomsnittligt energibehov på mellan 15 000 och 35 000 kWh per år kan du med rätt luft-vattenvärmepump, om du byter från olja eller el, sänka din energikostnad med upp till 60 procent.

Vad blir priset för luft-vattenvärmepumpen på lång sikt?

Om du inte redan har ett vattenburet system i huset måste du installera ett inför installationen av luft-vattenvärmepumpsystemet. Om du har ett bristande vattenburet system måste detta repareras. Kostnaden för att installera ett vattenburet system beror på husets skick.

I en kalkyl som tagits fram av ByggaHus, har man räknat på ett 150 kvadratmeter stort hus i Mellansverige. Huset beräknade energiförbrukning ligger på 22 000 kWh per år, och den totala kostnaden för installation av värmesystem samt installation av luft-vattenvärmepump landar på 199 000 kronor. Detta motsvarar 181 090 kronor efter ROT-avdrag, enligt de uppdaterade reglerna för 2016.

Livslängden för en luft-vattenvärmepump är enligt de flesta leverantörer cirka 20 år. När luft-vattenvärmepumpen är på plats krävs inget omfattande eller kostsamt underhåll. Det som kan komma att behöva bytas är kompressorn, som har en livstid på cirka 10 år. En kompressor kostar kring 10 000 kronor.

Luft -vatten _priser

Priset för installation av luft-vattenvärmepump varierar från bostad till bostad

För att få ett exakt pris bör du vända dig till en installatör. Installatören hjälper dig också att välja en luftvattenvärmepump med rätt effekt. En luftvärmepump med onödigt hög kapacitet är oftast inte lönsam i längden. Olika installatörer kan också ge dig flera offerter med olika prisförslag, förslagsvis bör du vända dig till flera olika installatörer för att kunna välja det mest prisvärda alternativet.

Genom att fylla i kontaktformuläret på denna sida kommer du enkelt i kontakt med flera installatörer. När du fyllt i dina uppgifter kan du ringa GreenMatch kundservice för att påskynda processen. Du matchas med upp till fyra olika företag beroende på antalet samarbetspartners i ditt område.

Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till några avtal eller förpliktelser. GreenMatch mål är att förse dig med flera valmöjligheter, så att du kan välja den produkt och installatör som passar dina önskemål bäst.

Läs också: Priset för en luft-vattenvärmepump