SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en luftvärmepump!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/5
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 9 april 2024

Luftvärmepump till fritidshuset?

Behöver du en luftvärmepump till din sommarstuga?

Att installera en luftvärmepump i sitt fritidshus är mycket populärt då den kan avge värme vid kalla utomhustemperaturer och kyla vid varma. En luftvärmepump kan också bidra till ren och hälsosam inomhusluft.

Värmepumpen kan med andra ord öka inomhuskomforten samtidigt som den sänker energikostnaderna till fritidshuset. En luft-luftvärmepump är en vanlig lösning i sommarstugor i och med att många sommarstugor saknar vattenburna värmesystem.

Många sommarstugor har elradiatorer som värmekälla. Då fungerar en luft-luftvärmepump som ett mycket bra komplement. Luftvärmepumpen har en besparingspotential på många tusenlappar då värmepumpen kan ersätta delar elvärmen.

Själva installationen av värmepumpen i fritidshuset går oftast lätt och smidigt. Du bör dock först undersöka om huset har möjlighet att få en värmepump installerad då så inte alltid är fallet. Detta kan exempelvis bero på ett föråldrat elsystem.

Luftvärmepump fritidshus.

Priset på en luftvärmepump till fritidshuset

En luft-luftvärmepump kostar normalt, inklusive installation, runt 12 000 kr till 25 000 kr. Priset på själva värmepumpen skiljer sig mellan olika storlekar och märken. Men, oftast finns det ett standardpris för installation av luft-luftvärmepump som normalt ligger runt 5 000 kr det 6 000 kr. Det är dock inte alltid lämpligt med en standardinstallation, så kolla vad som gäller för just ditt hus.

Du vet väl att du kan få bidrag för luftvärmepump och rotavdrag för själva arbetskostnaden?

Vill du installera en värmepump i ditt fritidshus? Du slipper lägga ner timmar på att ringa runt till upptagna installatörer. De konkurrerar om dig som kund så de ger sina bästa erbjudanden. Fyll bara i formuläret ovan för att få upp till fyra offerter från lokala värmepumpsinstallatörer. 

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Luftvärmepumpen ger underhållsvärme och motverkar fuktskador

Under vintern låter många sitt fritidshus gå i vinterdvala. Nackdelen med detta är dock att ifall du stänger av värmen till ditt hus ökar luftfuktigheten. Om det är kallare i huset, kan det leda till högre luftfuktighet. En låg och ojämn inomhustemperatur som leder till kondens kan i sin tur leda till fuktskador.

Fukten kan leta sig in i möbler, väggar och andra byggnadsmaterial vilket kan resultera i mögel samt den unkna luft som är typisk för många sommarstugor. 

Utöver risken för fuktskador så kan helt ouppvärmda sommarstugor drabbas av frostskador under de kallaste vintermånaderna. Speciellt allvarligt kan det bli ifall vattensystemet drabbas, i värsta fall kan kylan spränga vattenledningar.

Fuktskada.

Dessa skador kan ibland inte upptäckas förrän först på våren då fritidshuset redan hunnit drabbas av svåra vattenskador. Är vattensystemet inte tömt under kalla vintermånader bör det vara minst 10 grader inomhus för att undvika frysning vid eventuella elavbrott.

Underhållsvärme är när en viss temperatur hålls under de kalla vintermånaderna för att hålla fukten och frosten borta. I många fall räcker det med en inomhustemperatur runt 10 till 15 grader för att åstadkomma detta. En luftvärmepump till sommarstugan kan alltså hålla den torr och frostfri hela vintern.

Fritidshus med isolering och fuktspärr bör ha underhållsvärme för att inte drabbas av fuktskador. Underhållsvärme har alltså ett flertal fördelar. Den ger snabbare uppvärmning av huset, har en låg energiförbrukning, samt minskar risken för frost, fukt- och mögelproblem.

Med minskad fuktmängd i inomhusluft, möbler, och byggnadsmaterial så undviker du även den typiska sommarstugeluften. Men för att den fuktiga luften ska försvinna så krävs det inte enbart en högre temperatur – luften måste också cirkulera för att få bort fukten.

En luft-luftvärmepump i garage och sommarhus bidrar med bättre cirkulation och kan därför hjälpa med ovanstående problem. Den kan även hjälpa till med att minska att pollen och andra allergener sprids i huset genom att filtrerar luften. 

En luftvärmepump kan kyla huset genom att användas som luftkonditionering

Luftvärmepumpar utrustade med underhållsvärme är med andra ord ett mycket bra alternativ i fritidshus. Men det finns också fler fördelar med att installera en värmepump i ditt fritidshus. En luft-luftvärmepump kan också användas som en airconditioner under sommaren.

Luft-luftvärmepumpen kan med ett knapptryck enkelt ställas om till att blåsa ut kalluft. Eftersom sommarstugor ofta kan vara dåligt isolerade och snabbt kan bli väldigt varma under heta sommardagar så kan det vara skönt att ha en värmepump med kylmöjligheter.

En luft-luftvärmepump kan också fungera som luftrengörare och göra inomhusluften ren och hälsosam. Många luft-luftvärmepumpar kan rena luften från 99% av alla bakterier, virus och allergiämnen. Då många lider av pollenallergi kan en luft-luftvärmepump vara perfekt då den kan lindra besvären.

Fjärrstyrning av luftvärmepumpen

Det finns även tillägg som ger möjlighet att fjärrstyra din luftvärmepump via antingen mobilen eller internet. Vissa nya värmepumpar har till och med inbyggd WiFi och kan styras med en smartphone.

En uppenbar fördel med detta är att du kan ha koll på ditt fritidshus även under perioder då du inte är där.

Via fjärrstyrning så kan du bland annat slå på eller stänga av luftvärmepumpen, få information om inomhustemperaturen och ställa in temperaturen. Du kan exempelvis använda fjärrstyrning till att ställa in värmen så att det är varmt och skönt den dagen man åker till sitt fritidshus.

Förutom att en fjärrstyrd värmepump ger möjlighet för extern styrning, kan den även sända rapporter vid olika händelser. Du kan få larm ifall temperaturen över- eller understiger en viss temperatur. Du kan även få larm vid eventuella strömavbrott, vilket annars kan vara problematiskt i hus du sällan vistas i.

Med en fjärrstyrd värmepump kan du få besked om strömavbrott direkt till mobilen via SMS så du snabbt kan vidta eventuella åtgärder.

Är du intresserad av att investera i en luft-luftvärmepump? Slipp ringa runt i timmar till upptagna installatörer. De konkurrerar om dig som kund så de ger dig sina bästa erbjudanden. Du är välkommen att fylla i formuläret för att beställa offerter. Det är 100 % gratis och helt utan förpliktelser. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande
Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?